hamburger-icon

Kliker.info

Wall Street Journal : SAD se naoružavaju za borbu protiv Irana

Wall Street Journal : SAD se naoružavaju za borbu protiv Irana

30 Januara
14:58 2012
Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kreće danas (30.01.) u novu misiju u Iran: tokom trodnevne posjete inspektori žele iznova steći uvid u sporni nuklearni program te zemlje.Prema procjenama američke vlade, Iranu je potrebno godinu dana da napravi atomsku bombu. Kako je za televiziju CBS izjavio američki ministar odbrane Leon Panetta, te namjere su očite pa čak i ako Iranci do sada nisu počeli na tome da rade: „Da li su oni blizu toga da naprave atomsku bombu? Ne. Ali, mi znamo da će oni pokušati to da urade. I to je ono što nas zabrinjava.“

Poruka američkog ministra odbrane upućena Iranu glasi: Sjedinjene Američke Države će crvenom linijom markirati dalji razvoj atomskog oružja. Ukoliko ona bude prekoračena, Washington će napasti Iran, rekao je Panetta.U to ne sumnja ni sam američki predsjednik Barack Obama koji je u obraćanju naciji, prošle nedjelje, izjavio: „Amerika je odlučna u namjeri da ne dopusti Iranu da se naoruža atomskim oružjem. Tu neće biti isključena nijedna moguća opcija.“Obama je zbog toga u Kongresu dobio snažnu podršku, mada je aplauz bio znatno manji od očekivanog kada je američki predsjednik izrazio uvjerenje da je mirno rješenje iranskog konlikta i dalje moguće i da je, ipak, bolje od vojne intervencije.

Specijalne bombe su šest puta veće od onih kojima raspolaže američka vojska

Pored toga, prema pisanju lista Wall Street Journal, Pentagon je investirao 330 miliona dolara u gradnju sprecijalnih bombi za uništavanje betonskih bunkera kako bi bio u stanju da napadne iranska podzemna nuklearna postrojenja. One su šest puta veće od dosadašnjih bombi sa kojima raspolože američka vojska. List navodi da Ministarstvo odbrane u međuvremenu sumnja u to koliko su te bombe, koje proizvodi firma Boeing, efikasne tako da Pentagon sada pokušava od Kongresa da dobije dodatnih 82 miliona dolara za doradu specijalnih bombi.

Ministar odbrane Leon Panetta je u intervju za Wall Street Journal izjavio da je on optimista te da će do toga doći. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države su u svakom slučaju i sa postojećim bombama u stanju da nanesu znatne štete iranskim podzemnim postrojenjima. Pripreme da se u bilo kojoj situaciji suprotstavimo Iranu su pri kraju, rekao je Panetta. No, prema informacijama lista Washington Post, pripreme ipak nisu završene tako da američka mornarica ubrzano radi na preuređenju jednog starijeg ratnog broda koji bi bio opremljen i za američke elitne jedinice. Taj brod – koji se u dokumentima označava kao ploveća baza – prema pisanju lista bi se početkom ljeta mogao naći u Perziskom zaljevu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku