hamburger-icon

Kliker.info

Vučić spušta loptu : Podržavamo samo ono što se u BiH dogovore tri naroda !

Vučić spušta loptu : Podržavamo samo ono što se u BiH dogovore tri naroda !

19 Oktobra
15:20 2021

Najviši  bošnjački dužnosnici u BiH su ocijenili kako politička kriza u toj zemlji jest ozbiljna, ali da neće dovesti do dramatičnih posljedica poput podjele zemlje, dok su istodobno opozicione  stranke u RS-u ponovo poslale poruku kako neće slijediti Dodika.

“Podjele BiH neće biti, a što će raditi političari ja ne mogu predvidjeti”, kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović komentirajući najave da će parlament Republike Srpske najkasnije početkom studenoga donijeti zakone kojima će proglasiti nezakonitima državne oružane snage te policijske agencije i pravosudna tijela i zabraniti im djelovanje u tom entitetu. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je i kako će RS odmah nakon toga osnovati svoju vojsku i sve druge agencije koje bi bile ekvivalent sadašnjima na državnoj razini.

Izetbegović je istaknuo kako je ohrabrujuće to što su oporbene stranke u RS-u već najavile kako neće slijediti ovakve zamisli vladajuće većine predvođene Miloradom Dodikom pa će se na kraju, kako je kazao, sve završiti poput narodne izreke: Tresla se gora, rodio se miš.

Predsjednik kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDA) u parlamentu RS-a Miladin Stanić potvrdio je tijekom dana u Banjoj Luci kako oporba neće glasati za zakone koje u tamošnji parlament planira poslati Dodik.

Odluke o promjeni ovlasti ili uloge bilo kojeg državnog tijela ili agencije, kako je podsjetio, može donijeti samo parlament BiH, koji je i donio zakone o tome, a to ne može učiniti parlament bilo kojega entiteta kao niže razine vlasti.

“Osim toga, jeste li čuli bilo koga, primjerice iz Srbije, da je kazao kako će podržati Dodikove planove? To nije učinio nitko”, kazao je Stanić.

Vučić Dodiku okrenuo leđa?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tijekom dana kazao kako će podržati samo ono što je sukladno ustavu BiH i o čemu se sva tri naroda u toj zemlji dogovore, poslavši tako neizravnu poruku Dodiku kako ne može računati na potporu Beograda za sporne zakone na čijem donošenju uporno inzistira.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je u utorak kako sadašnja kriza u BiH jest najozbiljnija još od Daytona, tim prije što se čuju otvorene prijetnje i planovi da se ugrozi teritorijalni integritet i suverenitet BiH, no vjeruje kako do toga ipak neće doći.

Dodiku je poručio kako bi, nastavi i s dosadašnjim ponašanjem, u konačnici najveću štetu mogla pretrpjeti RS.

“Vjerujem da neće biti dopušteno umanjenje kapaciteta BiH iako znamo da je krajnji plan retrogradnih snaga podjela BiH, no one u tome nikada neće uspjeti”, kazao je Džaferović.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Mali vuce Vucicu
    Mali vuce Vucicu 19 Oktobra, 20:38

    Ti stvarno mislis da su svi tvoje ovce- domace i strane – pa da ih mozes vodati kud i kako hoces

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku