hamburger-icon

Kliker.info

Vučić i Erdogan u Beogradu : “Turska će pomagati zemljama Balkana da surađuju”

Vučić i Erdogan u Beogradu : “Turska će pomagati zemljama Balkana da surađuju”

07 Oktobra
18:22 2019

Predsjednici  Turske Recep Tayyip Erdogan i Srbije Aleksandar Vučić ocijenili su u Beogradu suradnju dviju zemalja kao “iznimno” dobru i istaknuli da Beograd i Ankara dijele iste ciljeve i interese u bilateralnim odnosima, nadilaženju problema iz prošlosti i uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu.

“Naša suradnja je na izuzetnoj razini i Turska će nastaviti pružati podršku  stabilnosti Balkana i igrati konstruktivnu ulogu u pomoći zemljama regije da probleme ostave za sobom i surađuju”, rekao je Erdogan na zajedničkoj  konferenciji za štampu  nakon razgovora s Vučićem.

Dvodnevni posjet

Kako javlja Hina Erdogan je u ponedjeljak započeo dvodnevnu  posjetu  Srbiji, a novinarima je rekao da potpisivanje devet sporazuma sa Srbijom iz oblasti sigurnosti, obrane, kulture, obrazovanja, industrije i tehnologije upozorava koliko su bili plodonosni razgovori predstavnika dviju država u Beogradu.

Obojica predsjednika upozorila su na znatan i stalan porast ekonomske  saradnje dviju država, a Vučić je naveo da se od ranijih 800 miliona eura 2018. stiglo do “nešto više od milijardu eura”, a za osam mjeseci ove godine razmjena je povećana za 13 posto u odnosu na prošlu godine te da je srbijanski izvoz od 2009. povećan za 7,8 puta, a samo na izvozu goveđeg mesa Srbija će umjesto, dosadašnjih 25 miliona eura, zaraditi 35.

Erdogan je dodao kako je cilj da u kratkoročnom roku razmjena dosegne 1,8 milijardi eura, a dugoročno 4,5 milijarde eura te je naveo podatak da su nova ulaganja turskih privrednika  u Srbiji vrijedna oko 180 miliona eura.

Vučić je, konstatirajući da su politički odnosi dvije zemlje “iznimno dobri”, rekao da je “zalaganjem turskog predsjednika uspostavljeno veliko povjerenje” i najavio nekoliko zajedničkih infrastrukturnih projekata na području Sandžaka, većinski naseljenog Bošnjacima te je posebno istaknuo početak gradnje autoceste koja će povezivati Beograd i Sarajevo.

Projekti

Drugog dana posjeta Erdogana Srbiji dvojica predsjednikaprisustvovat će  početku radova na 20 kilometara dugoj dionici autoceste Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Srijemske Rače, u koju će biti uloženo 225 miliona eura.

Dogovoren je i projekt za 60 kilometara dionice od Užica do granice s BiH u Kotromanu, za čiju gradnju će biti potrebno oko 830 miliona eura, a planirano je da ta cesta bude završena do 2024. čime bi “bile uspostavljene dvije dionice puta prema Sarajevu” koje bi “približile Srbe i Bošnjake”.

Vučić je, upozorivši na to da Srbija i Turska ove godine obilježavaju 140. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa nakon Berlinskog kongresa, na kraju naveo riječi nekadašnjeg kralja Srbije Aleksandra Karađorđevića: “Mi smo s Turcima završili svoje sukobe, a sada gradimo mir.”

Vučić i Erdogan bit će u utorak domaćini trilateralnom susretu Srbija – Turska – Bosna i Hercegovina čije će izaslanstvo predvoditi sva trojica članova Predsjedništva BiH. 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *