hamburger-icon

Kliker.info

Vranj : Poznate ličnosti u BiH na meti Federalnog MUP-a!

Vranj : Poznate ličnosti u BiH na meti Federalnog MUP-a!

19 Septembra
17:08 2008

Federacije BiH (FBiH) pokrenuće akciju rasvjetljavanja pranja novca i privrednog kriminala, koja bi mogla dovesti i do nekih političara u BiH, rekao je u intervjuu Edin Vranj, načelnik Odjeljenja za borbu protiv organizovanog i međukantonalnog kriminala FBiH. Vranj nije želio da otkrije detalje, sa obrazloženjem da nije profesionalno da govori o predmetima koji su u procesu. "Ali budite sigurni da mi radimo neke vruće predmete, koji su usmjereni i prema određenim poznatim ličnostima u BiH", istakao je Vranj i dodao da je riječ o ekonomskom kriminalu. On smatra da borba protiv organizovanog kriminala predstavlja "prioritet svih prioriteta", te da je za stanje kriminaliteta u BiH najodgovornije tužilaštvo, jer je zakonodavac dao u nadležnost tužiocima da rukovode i nadziru istragu. Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme se čini puno da se saradnja sa tužilaštvom popravi i da to bude operativnije."Bitno je da imate specijalizovana tijela i jedinice koje neće imati prepreka i barijera tipa teritorija i nadležnosti tužilaštva", rekao je Vranj.

MUP FBiH najavljuje ofanzivnije djelovanje
Govoreći o krađi vozila, Vranj je naveo da godišnje na području FBiH bude ukradeno više od hiljadu automobila, a najviše na području Sarajeva, te Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona. Prema njegovim riječima, vozila često budu prebačena na druge prostore i najavio da će u narednom periodu MUP FBiH nešto ofanzivnije djelovati da bi utvrdio gdje vozila završavaju. Komentarišući stanje u oblasti kriminaliteta na području FBiH, Vranj je ocijenio da situacija nije zadovoljavajuća, te istakao da se stanje ne može posmatrati samo na osnovu statistike, već treba uzeti u obzir oblike kriminaliteta koji su najčešći. "Sama činjenica da ima teških krivičnih djela kao što su razbojnički napadi na banke, veliki broj krađa vozila, sve više dokumentovanja zločinačkih organizacija – grupa koje udruženo čine više krivičnih djela, koja po obilježjima spadaju u organizovani kriminalitet, govori da slika kriminaliteta nije baš dobra, niti zadovoljavajuća", smatra Vranj. On je naglasio da Uprava policije FBiH iz godine u godinu ima trend porasta broja prijava i hapšenja i da nastoje da stalno poboljšava efikasnost rada.

Nema više javne prostitucije po noćnim barovima
Govoreći o trgovini ljudima, Vranj je istakao da je situacija danas bitno drugačija nego ranijih godina i naveo da je značajno smanjen broj stranih državljanki koje su uključene u ovaj oblik kriminala, dok broj žena iz BiH stagnira."Slika trgovine ljudima je izmijenjena i nema više javne prostitucije po noćnim barovima kojih je nekada bilo i 200. Sada, možda, ima jedan noćni bar, koji je izmijenio način rada. Ali danas ima drugih žarišta, kao što su stanovi i hoteli", tvrdi Vranj i dodaje da policija prati i javne oglase što može biti signal za istraživanje. Vranj je podsjetio na nedavnu akciju u Tuzli kada je uhapšen vlasnik hotela, koji je već dva mjeseca u pritvoru, a koji se dugo godina prikriveno bavio trgovinom ljudima. On je izrazio zadovoljstvo rezultatima akcije "dječija pornografija" u kojoj je dokumentovan veliki broj krivičnih djela i prijavljeno 11 lica u Kantonu Sarajevo, tri lica u Hercegovačko-neretvanskom, po dva u Tuzlanskom i Unsko-sanskom i jedno lice u Zeničko-dobojskom kantonu.Vranj je dodao da su u toj akciji oduzeti sporni računari, te da se očekuje reagovanje suda na krivične prijave. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku