hamburger-icon

Kliker.info

Vladimir Vukčević : Ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali’

Vladimir Vukčević : Ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali’

16 Novembra
12:40 2012

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za Blic  kako je ‘oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva’.- Oslobađajućom presudom je vrlo, vrlo ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Na području Krajine počinjen je jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i potpuno je neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju pretresno vijeće optužene osudi na velike kazne, a da ih žalbeno vijeće oslobodi, rekao je Vukčević.

Direktor dokumentacijskog centra ‘Veritas’ Savo Štrbac rekao je kako je ‘ostao bez teksta kad je čuo presudu’.- Mislim da sam bio jedini Srbin koji je vjerovao u pravednost suda u Hagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao sudionici u genocidu, onda barem kao suučesnici, ali to se nije desilo, kaže Štrbac.- Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je Hrvatska diplomacija odradila posao lobiranja, i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je skandalozno, šokantno, možete zamisliti kako je ljudima koji su bježali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali. Ni u snu ovo nisam sanjao, rekao je Štrbac,  prenosi Blic.Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić ocijenio je kako je nakon današnje presude Haški tribunal "izgubio svaki kredibilitet".

– Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde, rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Media centru i dodao da su ljudi u akciji Oluja ubijeni i protjerani, a da za to niko nije odgovoran. "Ova odluka Žalbenog vijeća nas vraća tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti bit će još gora", zaključio je Ljajić.Predsjednica beogradskog Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocijenila je da oslobađanje hrvatskih generala nije donijelo pravdu za žrtve i da presudom nisu spomenuti ni ratni zločini, ni egzodus Srba iz Hrvatske.- Presuda nije donijela pravdu žrtvama, zaboravljeno je što se dogodilo ljudima od trenutka kada je počelo granatiranje i iznenađuje obrazloženje žalbenog vijeća da optuženi nisu sudjelovali u donošenju diskriminatornih propisa koji su spriječavali povratak Srba i da im se ne može pripisati zajednički zločinacki poduhvat, kao da su oni optuženi za direktno naređivanje, a ne po zapovjednoj odgovornosti, rekla je Kandić.

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu udarna je vijest u petak na većini portala srbijanskih medija i s njom tijekom prijepodneva počinju vijesti lokalnih televizijskih i radio postaja ili se emitira kao headline u emisijama koje su tijeku.Istodobno, elektronički mediji i internet portali izvješćuju o reagiranjima diljem Hrvatske na odluku Žalbenog vijeća ICTY da Gotovinu i Markača pusti na slobodu, a u tim izvješćima dominatna je ocjena – euforija.Uz naslov "Euforija u Hrvatskoj: rat je završen", B92 navodi da su "građani na trgovima širom Hrvatske, kao i hrvatski mediji s oduševljenjem propratili oslobađanje Gotovine i Markača" te citira naslove hrvatskih medija "Posljednje poglavlje rata", "Rat je završen", "Hrvatska nevina".

Dok većina medija – od nacionalne televizije RTS te najgledanijih televizijskih postaja B92 i TV Prva do internet portala Politike i agencije Tanjug objavljuju informativne naslove – "Oslobađajuća presuda za Gotovinu i Markača", "Oslobođeni Gotovina i Markač", "Gotovina i Markač oslobođeni svega", tabloidi na naslovnicama svojih internetskih stranica donose naslove "Skandalozna odluka: Gotovina i Markač oslobođeni, Oluje kao da nije bilo", "Skandal u Haagu: Gotovina i Markač slobodni ljudi", "Slobodni poslije Oluje". (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku