hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Valentin Inzko se probudio i obavjestio UN da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum !

Vjerovali ili ne : Valentin Inzko se probudio i obavjestio UN da Republika Srpska krši Dejtonski sporazum !

17 Septembra
17:38 2015

Valentin InzkoVisoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko poslao je izvještaj Ujedinjenim nacijama u kome je naveo da Republika Srpska odlukom o referendumu Suda i Tužilaštva krši Dejtonski mirovni sporazum.“U svojstvu konačnog autoriteta za tumačenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, utvrdio sam da Republika Srpska sasvim jasno krši ovaj sporazum“, naveo je Inzko u izvještaju koji je podnio generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko je izvijestio Bana i VSUN-a o nedavno poduzetim aktivnostima vlasti bh. entiteta Republika Srpska u pogledu organiziranja referenduma o državnim pravosudnim institucijama i ovlaštenjima visokog predstavnika, u kojem je detaljnije objasnio zašto ove aktivnosti predstavljaju direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Anadolija.

„Niko ne osporava pravo Republike Srpske da organizira referendume o pitanjima koja su u okviru nadležnosti tog entiteta, ali Sud BiH i Tužilaštvo BiH su institucije koje su uspostavljene da bi provodile nadležnosti države BiH, dok su ovlaštenja visokog predstavnika regulirana međunarodnim pravom. Niti jedno od ovih pitanja nije u nadležnosti vlasti Republike Srpske“, istakao je Inzko.

„U vrijeme kada se građani koji žive u Republici Srpskoj suočavaju s problemima u vezi s pitanjima koja su u direktnoj nadležnosti vlasti Republike Srpske, pitanjima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, SNSD i njegovi koalicioni partneri u RS-u, odlučili su proizvesti krizu s međunarodnom zajednicom o pitanjima koja nisu u okviru nadležnosti tog entiteta“, naglasio je visoki predstavnik Inzko i dodao da umjesto da usmjeri svoje napore na rješavanje ovih konkretnih problema s kojima se građani suočavaju, rukovodstvo RS je odlučilo gurnuti ovaj entitet u još dublju krizu i izolaciju.

To, kazao je on, nije u interesu građana koji žive u Republici Srpskoj.Inzko je zaključio kako je potrebno ostaviti referendum po strani kako bi se ispravila situacija, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku