hamburger-icon

Kliker.info

Vjerovali ili ne : Uvjek deficitarne kamiondžije u Americi postaju višak

Vjerovali ili ne : Uvjek deficitarne kamiondžije u Americi postaju višak

04 Aprila
03:18 2009

Kriza u SAD se toliko brzo širi da je od nedavno zahvatila i oblast koja je dosad važila kao deficitarna – prevoz robe teškim kamionima. Kiza je, međutim, očas, gotovo preko noći, preobrazila nedostatak kamiondžija u višak, jer je nedostatak kredita smanjio proizvodnju, a time i isporuku svih vrsta robe. Jedan od pogođenih kamiondžija, 26-godišnji Brian Short rekao je tim povodom za Reuters  da je takoreći do juče imao toliko posla da ga je na jedvite jadve obavljao. "Do nedavno sam imao sam posla preko glave… Na žalost, ti dani su sada prošlost", nevoljno kaže Short.Ipak, Short je  u ovom trenutku pravi srećnik zato što još uvek, koliko toliko, ima posla, može da radi. Za to vrijeme, mnoge njegove kolege moraju da sede skrštenih ruku, uprkos velikom iskustvu i besprekornom dosijeu. "Razgovarao sam nedavno sa kolegama… Neki uspevaju da pređu samo 1.600 kilometara nedeljno", kaže Šort koji po dva mjeseca provodi na točkovima, van kuće – bez supruge i sina.

"Prošlog mjeseca sam prešao 19.200 kilometara… Nije loše", kaže on. Short  je do sada prešao ukupno 272.000 kilometara, a to je otprilike dvije trećine puta do Mjeseca. Kilometri su za kamiondžije veoma važni zato što su plaćeni po  pređenom kilometru. Do skora, tokom "buma" američke privrede, prevozničke kompanije su bile u stalnoj "frci" jer su patile od hroničnog nedostatka kamiondžija. Zato su vozači tih grdosija dobijali po 5.000 dolara (3.770 evra) bonusa pri potpisu ugovora. Sada se to sve promjenilo. Danas preživljavaju samo velike kompanije, dok male listom propadaju. Zato posjedovanje dozvole za drumski prevoz robe više ne znači automatski da će čovjek sigurno dobiti posao – posla ima samo za najbolje.

 Ekonomski analitičari ističu, međutim, da će se sitacija dramatično promjeniti čim krenu bolji dani – za kratko vrijeme višak će opet postati manjak, pa će opet zavladati jagma za kamiondžijama. Prema podacima Američkog saveza kamiondžija (ATA), američkom tržištu je maja 2005. godine, na vrhuncu privrednog buma, nedostajalo 20.000 kamiondžija. Bude li ostvaren projektovani, prosječni privredni rast i nastavi li se aktuelna, nepovoljna tendencija demografskog rasta (stanovništvo sve više stari i ima sve manje muškaraca u dobi između 34 i 54 godine), Americi će do 2014. godine nedostajati 111.000 kamiondžija. Nedostatak kamiondžija je, u normalno vreme, posledica i strogih kriterijiuma za njihov prijem u radni odnos – vozači moraju da imaju komercijalne dozvole, da budu pouzadni i da imaju besprekoran policijski dosije. Sem toga, posao kamiondžije nije mnogo privlačan i zato što vozači moraju da provode čitave mjesece na putu, a ni zarada nije bogznašta – u prosjeku 36.000 dolara (27.000 eura) godišnje.   (Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku