hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda o MMF-u: Ne možemo na vrijeme vratiti stari kredit

Vjekoslav Bevanda o MMF-u: Ne možemo na vrijeme vratiti stari kredit

16 Maja
06:09 2012

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je za naš list uoči početka pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da će bh. delegacija na prvom mjestu pokušati dogovoriti odgodu otplate duga iz prethodnog kredita, jer entiteti nisu u stanju vraćati kredit, a BiH već naredne godine mora vratiti čak 350 miliona maraka. Bevanda ističe da će entiteti odlučiti da li im je neophodno da, osim toga, traže dodatna sredstva od MMF-a. Bevanda pojašnjava da će danas početi višednevni razgovori. Najprije će se proći kroz redovni pregled ekonomskog stanja prema parametrima iz prethodnog aranžmana. Tek nakon toga razgovarat će se o daljnjim mjerama.

– Mislim da će biti uspjeh ako budemo mogli barem redefinirati prethodni aranžman. Taj aranžman tekao je dvije godine i bio ocijenjen od MMF-a kao jedan od najuspješnijih. No, nisu ispunjavani uvjeti iz pisma namjere i to je razlog zašto dvije trećine sredstava nismo mogli povući – istakao je Bevanda. Dodao je da je najskuplji novac MMF-a bio 1,34 posto, a trenutna cijena je 1,14 posto na godišnjem nivou. Ističe da je šteta što taj aranžman istječe narednog mjeseca te da "sada treba pokazati vjerodostojnost i pokušati redefinirati otplatni plan". Prema njegovim riječima, eventualni novi aranžman zahtijevat će definiranje novog pisma namjere i sve ono što on nosi te novo dokazivanje kredibiliteta.

– Vidjeli smo da entiteti nagovještavaju da ne mogu vraćati kredit MMF-u. No, ni ta odgoda plaćanja neće ići lako, ako ne dokažemo da idemo pravim smjerom. Ti razgovori neće biti pričaonica, već moramo iznijeti brojke i sve potkrijepiti argumentacijom – kazao je naš sagovornik. Dodao je da će se o eventualnom novom kreditu izjasniti entitetske vlasti, "jer država ne participira u aranžmanu sa MMF-om", s obzirom na to da sav novac ide entitetima. Bevanda kaže da nije on uputio pismo namjere MMF-u, kako se to u medijima špekuliralo, već je Fiskalno vijeće, na zahtjev entiteta, donijelo zaključak da se ta institucija pozove na razgovore.

Entiteti bez reformi

Na pitanje zašto entiteti nisu proveli reforme iz prethodog aranžmana, Bevanda kaže da se "vjerovatno ide od izbora do izbora" te da za prave reforme treba hrabrosti i vjerodostojnosti. Govoreći o tome šta će MMF tražiti od bh. vlasti u razgovorima koji predstoje, on ističe da se to sada ne može kazati, jer najprije bh. strana mora izaći sa svojim zahtjevima, a tek onda će biti definirani uvjeti. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku