hamburger-icon

Kliker.info

Vjekoslav Bevanda : Ako se budemo bavili ekonomijom, a ne sami sobom, mislim da imamo perspektivu!

Vjekoslav Bevanda : Ako se budemo bavili ekonomijom, a ne sami sobom, mislim da imamo perspektivu!

02 Jula
03:10 2012

Sastanak bh. lidera sa zavničnicima Evropske unije u Briselu bio je više nego uspješan, pogotovo ako se zna da je BiH dobila Mapu puta, te da su svi zaključci jednoglasno usvojeni, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. – Jasno se vidi njihovo opredjeljenje da nas podrže, ali i odlučnost lidera političkih stranaka i sva tri premijera u BiH da jednostavno krenemo ubrzano i ne dopustimo da stojimo zbog nekih destrukcija – kaže Bevanda. Bevanda za naš list govori o rekonstrukciji vlasti, opstrukcijama koje dolaze iz SDA, aktivnostima Vijeća ministara, ali i manipulacijama čak i srebreničkom tragedijom.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da će proces firmiranja vlasti biti gotov do 15. jula. Je li to realno?

– Nadam se će to biti dovršeno što prije, jer bismo mogli ući u jednu situaciju, posebno kada je u pitanju Federalna vlada, da se jednostavno ne može funkcionirati. Koliko destrukcije mogu trajati, to ćemo vidjeti. Ukoliko svi budu odgovorni, stvari će se brzo završiti. To je sasvim jasno. Međutim, destrukcija je destrukcija. Primjer je posljednje pismo Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" koje se protivi smjeni ministra Sadika Ahmetovića. Ako je neko spreman ući u to i poigravati se s najvećom tragedijom poslije Drugog svjetskog rata, onda ne znam šta se još može očekivati!

Vaš zahtjev za smjenu ministara i jednog zamjenika ministra iz SDA uvršten je u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja će biti održana 5. jula. SDA najavljuje blokade. Očekujete li da će Vaš zahtjev dobiti podršku?

– Mislim da bi bilo normalno da moj zahtjev za smjenom dva ministra i jednog zamjenika bude poržan. Ako je formirana parlamentarna većina, onda bi trebalo da prekompoziciju podrži i parlamentarna većina, znači ljudi koji dolaze iz stranaka koje čine novu kompoziciju vlasti. Kada su u pitanju opstrukcije, one su uvijek kratkog daha. To nikada ništa dobro u konačnici ne donese. To je dio politike, a koliko je to pametno, neka građani ocijene.

Kako doživljavate najave predsjednika FBiH Živka Budimira da je moguće da će raspustiti Federalni parlament i raspisati prijevremene izbore u FBiH?

– To je čovjek koji je izabran od Doma naroda, u kojem ima jedan zastupnik iz njegove stranke. Sva ta lijepa priča Budimira očito je borba za pozicije. Mene više ništa ne čudi od te političke opcije.

Može li nova parlamentarna većina dati novi zamah kada su u pitanju gradnja autoputeva, pokretanje javnih radova?

– Većina tih projekata je u nadležnosti entiteta. Naše je da dajemo podršku. Ja sam i dalje zagovornik da počnemo projektiranje Jadransko-jonske ceste koja dijelom prolazi kroz BiH, s tim da postoji interes zemalja sve do Grčke. Ako se budemo bavili ekonomijom, a ne sami sobom, mislim da imamo perspektivu! Došlo je vrijeme da se mora potaknuti privatni sektor. Svako zna da je administracija postala omča oko vrata državi, a da za realni, odnosno privatni sektor, nema novca. Nadam se da ćemo dobiti novi zamah.

Vi uživate podršku javnosti za ono što radite, a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da stoji iza svega što radite. Zašto smetate SDA?

– Ne bih komentirao njihove zahtjeve za mojom ostavkom, jer je to njihovo demokratsko pravo. Ali, ja znam da nikad nisam bio omiljen u tim krugovima. Šta ću?Međutim, mislim da mnogo ljudi, ukoliko neće promišljati čisto politikantski, isto razmišlja kao Komšić. Sve poteze koje sam vukao u prošlom, ali i ovom mandatu sigurno su za dobrobit ove države i njenih građana. Ja sam davno riješen i materijalno i finansijski. No, vjerovatno ima mnogo onih kojima smetam.

Dokle se došlo u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)?

– U petak popodne smo dobili izvješće od MMF-a da su podloge, koje smo poslali u Vašington, zadovoljavajuće. To znači da će delegacija MMF-a u misiju u BiH doći 11. jula. Najprije moramo proći preglede i vidjeti šta možemo i koliko možemo. No, aranžman s MMF-om nam svakako treba. Fadil Karalić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku