hamburger-icon

Kliker.info

Vječnik : Bh. književnik Nedžad Ibrišimović jutros preminuo u Sarajevu

Vječnik : Bh. književnik Nedžad Ibrišimović jutros preminuo u Sarajevu

15 Septembra
12:35 2011

Bosanskohercegovački književnik Nedžad Ibrišimović preminuo je jutros iznenada u 71. godini, potvrđeno je u  Društvu pisaca BiH.Ibrišimović je rođen 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu.Na mjestu predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine bio je od 1993. do 2001. godine. Od 1995. do 1998. obavljao je i funkciju glavnog i odgovornog urednika časopisa za književnost "Život". Prevođen je na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski jezik. Osim Društva pisaca, bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, PEN centra, kao i Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Dobitnik je brojnih nagrada. Tako je između ostalog za roman "Ugursuz" dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1969. godine. Za roman "Vječnik" dobio je također više nagrada, među kojima je godišnja nagrada Udruženja izdavača i knjižara BiH 2005. godine.Nakon izlaska iz štampe romana "Vječnik" (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu za književost.U januaru 2009. godine u izdanju IKD "Šahinpašić" objavljeno je osmo izdanje "Vječnika", a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka. Datum i mjesto održavanja komemoracije povodom smrti književnika Nedžada Ibrišimovića bit će naknadno saopćeni.

Ibrahim Spahić : Neizbrisiv trag                    Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH (UIK) Ibrahim Spahić uputilo je povodom iznenadne smrti Nedžada Ibrišimovića saučešće porodici i najbližima.-Izražavam saučešće i Društvu pisaca BiH i Akademiji nauka i umjetnosti BiH, organizacijama i institucijama u kojima je djelovao sa izuzetnom predanošću. Nedžad Ibrišimović je ostavio neizbrisiv trag u našim životima svim svojim talentima i radom, navodi Spahić. Ističe kako je Ibrišimović svojim književnim opusom i izvanrednim ostvarenjima zaslužio mjesto među najbojim bh. autorima i mnogobrojna priznanja koja je dobio tokom svog života svjedočanstva su o njegovoj stvaralačkoj ličnosti.-Bila mi je čast sarađivati sa Nedžadom Ibrišimovićem, posebno tokom pripreme i objavljivanja njegove knjige "Bosna je ćilimom zastrta“ i promocije njegovog djela "Vječnik“, navodi predsjednik UIK BiH. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku