hamburger-icon

Kliker.info

Vitez : Smrt na blagajni broj trinaest

Vitez : Smrt na blagajni broj trinaest

11 Oktobra
04:50 2008

S blagajne broj 13 trgovačkog centra FIS Vitez čistačice su panično brisale ostatke krvi, pomiješane s prašinom i ostacima gipsanog stropa koji se od silne detonacije razletio po marketu.Od krvi i gareži umrljane zidove iznad blagajne broj 13 žurnim pokretima četki bojili su ličioci. Na ulazu u shopping centar gomila okrvavljenih kirurških rukavica, naslaganih u kante za smeće, kojima su djelatnici hitne službe i vještaci MUP-a Federacije cijeli dan i noć sakupljali ostatke tijela nesretnog zaštitara Zvonka Barbića, oca dvoje maloljetne djece, koji je u četvrtak, 9. oktobra u 12 sati i 45 minuta, otvorio torbu u kojoj se nalazila paklena naprava.Zajedno s njim u središtu eksplozije našao se i Josip Šarić, djelatnik FIS-a Vitez na odjelu za posuđe, koji je sumnjivu torbu donio na provjeru k Zvonku, a kojeg sutra na životu u sarajevskom KBC-u Koševo drže samo aparati Siemensa i Božja volja. Iz obližnjeg toaleta svake minute suznih očiju, s maramicama u ruci, izlaze čistačice koje, ridajući, s poda čiste ostatke prašine, u kojoj nalaze komadiće raspadnute odjeće. Policijski istražitelji, nakon neprospavane noći, zadnjim atomima snage tragaju za najsitnijim detaljima koji bi im pomogli rekonstruirati bombaški napad, o kojem se priča ne samo u Lašvanskoj dolini, već u cijeloj regiji.
Strava i užas
– To je bila strava, užas, pola čovjeka je otišlo u zrak. Do jutros smo kupili ostatke – drhtavim glasom kazuje nam jedan od djelatnika MUP-a Federacije BiH, kojeg je prizor u FIS-u Vitez, unatoč dugogodišnjem iskustvu, vidljivo potresao. – Zvonko je bio tu, iza pulta, a ja par metara dalje, prema dnu marketa. Kad je puklo nisam u prvi mah skužio o čemu se radi. Vriska, galama, prašina, dim, zapomaganje, probudilo me od šoka. Tek tada sam shvatio što se desilo… – naglo prekidajući rečenicu, očiju punih suza, pokušao nam je dočarati dio užasnog prizora zaštitar koji će se našem sugovorniku, zaštitaru i kolegi pokojnog Zvonka, urezati u trajno pamćenje. Ministar MUP-a Federacije BiH Muhidin Alić, koji je u pratnji najbližih suradnika i zapovjednika policije Srednjobosanske županije obišao mjesto eksplozije, odlučno poručuje:
– Sve smo pokrenuli da pronađemo počinitelje. Uz nas i županijski MUP na rasvjetljavaju slučaja rade i obavještajno-sigurnosne službe. Istragu vodi državno Tužiteljstvo, više radi same istrage ne mogu govoriti – poručio je s mjesta nesreće ministar Alić. Premda nije bilo uhićenja, na informativni razgovor u noći na petak privedeno je više od 30 osoba.
Istraga
– Istraga ide u svim smjerovima, o motivima napada rano je nagađati, idemo u svim pravcima, ispitivanja potencijalnih osumnjičenika nastavljaju se – kazuje Robert Cvrtak, glasnogovornik MUP-a Federacije BiH, koji nije želio nagađati tko je nepoznati bombaš i iz kojih se motiva odlučio napasti trgovački centar FIS Vitez.Škrt na riječima bio je i vlasnik centra Pero Gudelj, koji je isključio političku, nacionalnu pozadinu napada. Naši sugovornici, iz kojih smo izjave ‘čupali kliještima’, ne vjeruju u njegovu raniju izjavu da je napad organiziran zbog socijalnih razloga. Njima je bliža teza da se radi o pokušaju reketa, s kojim se u Srednjoj Bosni, bez velike medijske pompe, godinama suočava većina tamošnjih gospodarstvenika. I dok policija traga za počiniteljima, a šokirana javnost u birtijskim nagađanjima kroji svoju istinu, u viteškom naselju Sofa odjekuje plač Suzane Barbić, supruge ubijenog Zvonka, i njegovih sestara. U tek sagrađenoj kući bez fasade, susjedi, prijatelji, pokušavaju ublažiti bol emotivno shrvane obitelji, koja je tijekom rata bijegom iz Zenice utočište našla u Vitezu. Zvonkova supruga Suzana radila je taj dan u FIS-u Vitez i čula je detonaciju. Par minuta poslije rekli su joj tužnu vijest, od koje je pala u šok – prepričavaju nam njezini susjedi djelić šokantne sudbine koja je pogodila tu skromnu, izbjegličku radničku obitelj. Shrvana od boli, nije ni čula obećanja o pružanju pomoći koji su za obilaska obećali čelni ljudi MUP-a Federacije BiH i Općine Vitez.Pokop supruga i oca Zvonka, sina jedinca u obitelji Barbić, bit će, nakon završene obdukcije, sutra u 15 sati. Njegovim kolegama zaštitarima okrvavljena naplatna blagajna broj 13 bit će tužan podsjetnik kako je brutalno prekinut njegov mladi život.  (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku