hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Valentin Inzko : Pozivam političke lidere da odbace neodgovornu retoriku

Visoki predstavnik Valentin Inzko : Pozivam političke lidere da odbace neodgovornu retoriku

Novembar 14
23:33 2017
Visoki predstavnik Valentin Inzko izražava duboku zabrinutost zbog nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike Bosne i Hercegovine na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine.

Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma.
U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija bh. političkih lidera koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik želi ponoviti sljedeće:

•    Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta.  Entiteti nemaju pravo da se odcijepe od Bosne i Hercegovine i u pravnom smislu postoje isključivo temeljem Ustava BiH. Suverenitet i teritorijalni integritet  Bosne i Hercegovine zagarantiran je međunarodnim pravom i ne može biti predmet rasprave;

•    Sve stranke moraju poštivati institucije Bosne i Hercegovine te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.  Potezi stranaka koji bi paralizirali institucije Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi, budući da državne institucije moraju biti u mogućnosti da provode svoj mandat u skladu sa Ustavom BiH.

Visoki predstavnik poziva nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da  umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz  OHR-a.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *