hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Valentin Incko : Zakasnili smo 1992., ali odustati nećemo

Visoki predstavnik Valentin Incko : Zakasnili smo 1992., ali odustati nećemo

08 Aprila
07:32 2012

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u povodu obilježavanja 20. godišnjice početka agresije na BiH i opsade Sarajeva izjavio je za "Dnevni avaz" da je to bio napad na humanost i civilizacijske vrijednosti, i to na kraju 20. stoljeća. On kaže da je "Evropa tada bila nespremna da odgovori na užas koji se dešava samo sat ili dva od naših prijestonica". – Za mene su heroji opsade građani Sarajeva, jer oni nisu dozvolili da se njihov duh slomi i izražavam im svoje iskreno divljenje, jer su izdržali.

Iskren i predan rad svih onih koji danas vode ovo društvo u evropskom pravcu bio bi najbolja zahvala onima koji su stradajući ugradili sebe u ideju slobodne BiH kao društva tolerancije i jedinstva u različitosti – kaže Incko.Sve češće spominjanje raspada BiH Incko naziva praznim pričama, koje se, kako kaže, pojave s vremena na vrijeme. – Najbolje bi bilo da, umjesto njih, političari ponude nešto konkretno u vezi s privlačenjem investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Međunarodna zajednica ima jasnu viziju budućnosti BiH kao cjelovite države koja služi svim svojim građanima, a EU i dalje jača svoje prisustvo ovdje. Možda je međunarodna zajednica zakasnila 1992. godine, ali danas sigurno odustati nećemo – tvrdi Incko.

Okrenuti se budućnosti!

Poredeći Sarajevo i BiH prije 20 godina i danas, Incko kaže da su razlike ogromne i vidljive. – Danas, 16 godina nakon kraja opsade, ljudi se i dalje pitaju: Zar već nije vrijeme da stvari krenu nabolje? Smatram da će život običnog građanina biti mnogo bolji kada se političari okrenu budućnosti i suštinskim pitanjima – smatra Incko. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku