hamburger-icon

Kliker.info

Visoki predstavnik Schmidt u poruci bh. građanima: Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina

Visoki predstavnik Schmidt u poruci bh. građanima: Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina

30 Decembra
15:33 2022

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt rekao je za nama u Bosni i Hercegovini turbulentna godina koju su obilježile intenzivne javne rasprave i opći izbori.

Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina. Evropska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU. Iako su neki okorjeli skeptici pokušali umanjiti važnost ovog koraka, uvjeren sam da je ovo jedinstvena šansa. Brzo formiranje organa vlasti na svim nivoima predstavljalo bi dokaz da je ciljeve moguće ostvariti i jasan znak da su barem neki političari spremni iskoristiti ovu šansu i raditi na daljnjem napretku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je Schmidt u novogodišnjem obražanju bh. građanima.

Istina jeste, rekao je, da bh. građane čeka dug put: prihvaćanje standarda Evropske unije, usklađivanje politika i jačanje funkcionalnosti i odgovornosti institucija, ali da je ključna tačka dosegnuta.

“Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve tačke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio evropske porodice. Tu i pripada. Napredak se može postići ako se provedu potrebne reforme, a očekujemo da je vrijeme blokada iza nas. Zapamtite: niko nema pravo blokirati budućnost ove zemlje i njenih građana.U tom kontekstu, sa zadovoljstvom mogu reći da je integritet izbornog procesa poboljšan, iako je još uvijek daleko od savršenog. Moje odluke su imale za cilj da doprinesu tom poboljšanju i osiguraju da se poštuju birači i njihova volja koju su pokazali na svojim biračkim listićima”, rekao je Schmidt.

Ostala poboljšanja, kaže,tek se trebaju uvesti, kao što je uvođenje novih tehnologija koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći u sprječavanju izbornih prevara.

“I što je najvažnije, moraju se uvesti mjere koje će omogućiti sudjelovanje građana, posebno sudjelovanje mladih, u radu institucija i procesu donošenja odluka. Osnova za to je u Federaciji BiH već osigurana temeljem mojih oktobarskih odluka. Institucije na drugim nivoima vlasti trebaju slijediti taj primjer. Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna haotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje. Moja poruka građanima BiH je sljedeća: natjerajte svoje političare da održe obećanje da će stvoriti zemlju u kojoj vrijedi živjeti, osigurati vašoj djeci perspektivu, razlog da ostanu ovdje i stvarnu šansu da napreduju i prosperiraju”, poručio je Schmidt.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku