hamburger-icon

Kliker.info

‘Virusi ne mare za granice’ : Možda će trebati vakcina druge generacije

‘Virusi ne mare za granice’ : Možda će trebati vakcina druge generacije

31 Marta
06:43 2021

Vodeći zdravstveni eksperti iz cijelog svijeta upozorili su da spora distribucija i neravnopravna raspodjela vakcina ugrožavaju njihovu efikasnost, jer će se u narednih godinu pojaviti nove mutacije korona virusa.

Naučnici, njih 77 iz vodećih akademskih institucija svijeta, učestvovali su u istraživanju u kojem ih je skoro 30 posto navelo da će u narednih devet mjeseci biti potrebne vakcine nove generacije, ukoliko se postojeće ne budu brže proizvodile i distribuirale po svijetu.

Gotovo 90 posto stručnjaka tvrdi da je izvjesna pojava mutiranih virusa otpornih na vakcine, jer je stepen imunizacije nizak u mnogim državama, najviše u onim u razvoju.

Sa sadašnjim tempom, vjerovatno je da će u narednih godinu biti vakcinisano samo 10 posto stanovnika siromašnih zemalja, tvrde iz Alijanse narodne vakcine (PVA), koalicije sa više od 50 organizacija.

Alijansa je pozvala na podizanje farmaceutskog monopola i dijeljenje tehnologije kako bi se hitno ubrzala isporuka vakcina.

‘Virusi ne mare za granice’

„Što više virus kruži, veća je vjerovatnoća da će se pojaviti novi sojevi i varijante, što bi današnje vakcine moglo učiniti neučinkovitim. U isto vrijeme, siromašne zemlje su ostavljene bez vakcina i osnovnih medicinskih potrepština“, kaže Devi Sridhar, profesor globalnog javnog zdravlja na Univerzitetu Edinburgh.

„Kao što smo naučili, virusi ne mare za granice. Moramo vaksinisati što više ljudi, svugdje po svijetu i što je prije moguće. Zašto čekati i gledati, umjesto to spriječiti?“, dodao je.

Prema istraživanju, 66 posto naučnika tvrdi da čovječanstvo ima godinu ili manje prije nego što virus mutira i vakcine protiv COVID-19 prve generacije ostavi „bez učinka“.

„Da smo u ratu protiv države koja se zove COVID, da li bi onda vlade vitalne odluke o proizvodnji, isporuci i cijeni prepustile kompanijama koje proizvode oružje?“, pitanje je dr. Mohge Kamala Yannija, višeg savjetnika za zdravstvenu politiku u PVA.

„Vakcine su ključno oružje u borbi protiv COVID-19, svjetski lideri moraju preuzeti kontrolu“, dodao je.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku