hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Šta će Azri BH Telecom?

Vildana Selimbegović : Šta će Azri BH Telecom?

24 Decembra
09:21 2012

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Ni Božić više nije što je nekad bio! Čak i u prijeratnoj, a kamoli poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, vladalo je nepisano pravilo: od Božića do Božića slavila se Nova godina. Pa kako se ko organizira. Sad je nova vladajuća parlamentarna većina u svojoj gladi za vlašću odustala i od praznika. To je ionako namijenjeno sirotinji, a njima, što i dječije šoping-ture ozbiljno shvaćaju pa putuju do New Yorka, valja koristiti svaki trenutak za dogovore kako će, demokrate kakvim ih je Bog dao, isplanirati sljedeće agresije na pravila i procedure i konačno se dočepati svojih krajnjih ciljeva – miliona koje će trošiti po vlastitim potrebama. Zato će se naša šestorka sastati krajem naredne sedmice, najavio je državni ministar (ne)sigurnosti, domaćin i prošlog neformalnog sastanka.

Ako ćemo pravo, ručak organiziran u Avazu nikako i nije mogao formalno biti u Radončićevom aranžmanu. On se s Avazom rastao netom nakon što se razveo od supruge Azre. Ja uopće nemam dilema da je taj razvod za naše balkanske uvjete bio odveć civiliziran, da je gospođa Azra više no zadovoljna podjelom imovine, a još i više pazarom koji je napravila. Gdje neće biti? Ostvarila je svoje snove i sad nam svakodnevno frizira stvarnost. I uopće nema razloga za brigu: taj famozni ručak na kojem je njezin formalno-pravno bivši muž bio u njezinoj kući neformalni domaćin, bio je regionalno odlično pokriven. Cijela se bivša Juga dobro zabavljala, kad su procurili detalji između sogan-dolme i tufahija. Da se razumijemo, nije Azra kriva (ona je u svom sretnom braku naučila na prisluškivanja), krivi su oni Vučićevi vučići što su dan kasnije uhapsili Miroslava Miškovića. I za razliku od naših policajaca koji su akciju Lutka poveli protiv Nasera Keljmendija, a valjda zbog silnih parlamentarnih i ostalih obaveza Almira Džuve Keljmendi nije stao u program prisluškivanja, kad je došlo do hapšenja, evropski kapitalac sa američke crne liste već je bio na sigurnom. I još opomenut sa stranica Avaza da se slučajno ne vraća!

Vučićevi vučići svog su kapitalca na vrijeme uvrstili u telefonsku razbibrigu, pa su mu tako i sina Marka blagovremeno zaustavili u Srbiji. Na sigurnom državnom trošku. U zatvoru. No, jesu li (na)slutili da će se Mišković kao (ne)pozvani desert pojaviti na ručku famozne bh. šestorke? I ako jesu, to ih nije spriječilo da se umiješaju u unutrašnje državne poslove Bosne i Hercegovine. I naruše već dobro znano teritorijalno jedinstvo domaće mafije. Kud će suza već na oko, kud će Mišković već Dodiku da se izjada? A šta će Dodik, kad šestorka nema tajni? Odmah se pohvalio Miškoviću kako sjedi s njegovim federalnim prijateljem, Fahrudinom Radončićem. "Gdje si, prijatelju? Šta se to tamo kod vas događa? Drži se!", veli između zalogaja ministar (ne)sigurnosti BiH najvećem poslijeratnom plijenu srbijanske policije u borbi protiv kriminala i korupcije.

I baci se na državničke poslove. On više ne uređuje Avaz. Nema ga ni u SMS porukama. I zlonamjerni su, da ne kažem maliciozni svi (uključujući i mene) koji Avaz danas, na bilo koji način, dovode u vezu s bivšim Azrinim mužem. Azra je, a ne Fahro, kreator onih progona sa Avazovih stranica. Fahro je, kao lider SBB-a, bio kod predsjednika Federacije Živka Budimira, "korektno su razgovarali"; Azra kao izdavačica Avaza nije: zato ona vrlo nekorektno i može upoređivati Budimira sa Poplašenom. Ona može zbog sjećanja na sretne dane braniti svoga Fahru od svih koji ne misle kao Avaz. I od mene, naravno. Zato mi jednako fakturiše Šejlu Jugo, Dianu Kajmaković i Olega Čavku: od nove izdavačice Avaza niko i ne očekuje da zna da Šejla nije radila za Dane ili Oslobođenje, već je bila zvijezda Avaza i Alfe. Ona također ne mora da zna da nisam ja najvažniji svjedok Fahrije Karkina u procesu Turkoviću, već njezin bivši muž Fahrudin Radončić. Njoj se to možda i ne sviđa, meni je pak posve u redu da ministar sigurnosti svjedoči i da konačno saznamo otkud tolika njegova zainteresiranost za Turkovića. Vjerujem u naše pravosuđe i nemam nikakvih dilema da će tužiteljski par nagrađen Avazovom nagradom obezbijediti u sudnici gospodski tretman Radončiću. Makar kao onomad Keljmendiju.

I uopće ne želim da prihvatim da Azra zbog Fahre ovoliko kidiše na BH Telecom. Kad je imala 200 miliona da kupi Avaz, što ne bi skupila još malo crkavice da kupi i BH Telecom? Čisto da pokaže kako se domaćinski upravlja firmom. Jasno je, iz Avaza, da Azra ne trpi što taj Telecom uopće radi, zarađuje i iz godine u godinu plaća i poreze i doprinose. I još ih i ne krije. U BH Telecomu je prosječna plaća veća nego što je u domaćinskom Avazu primao Azrin Fahro dok je bio na njegovom čelu. Samo tako je Avaz i uspio. Pa zar danas, za razliku od BH Telecoma, Avaz nema i avion i jahtu i vile? A Telecom kupuje, kaže Avaz, suho i sirovo meso! Bruka. Za osam godina, taj je Telecom većinskom vlasniku – Federaciji BiH – dao više od milijarde KM. Šta to znači spram Avaza koji je cijeloj Bosni i Hercegovini dao Fahrudina Radončića? Koliko vrijedi, možda jedino umije da cijene Azra i Naser Keljmendi, koji se zaista nikada nije požalio na tretman u Avazu, baš kao ni na ostale svoje poslove s Radončićem. Ni birači na lokalnim izborima nisu pokazali da su prepoznali tu vrijednost koju je u međuvremenu uspio otkriti Zlatko Lagumdžija i kandidirati za ministra sigurnosti.

Kad smo već kod Lagumdžije, lično sam ubijeđena da i ne zna za promišljanja Radončića o BH Telecomu. Što bi se time bavio kad je ovu najjaču firmu u Federaciji unutarstranačkim dogovorom dao Fahri? Neka čini od nje šta hoće. To što novine pišu kako je Radončić obećao BH Telecom Amerikancima ispod cijene, također ne vjerujem. Pa šta iako je obećao? Ima se pravo predomisliti: sam je rekao kako poštuje pravilo bolje ponude (istina, to je bilo kada se pokušavao oprati od Miškovića i prije nego je objave prijateljskog ćaskanja). Nekako mi se čini da je on i onda kad je Austrijancima nudio i Avaz i BH Telecom u paketu (svašta pišu te novine), računao na siguran pazar sa Srbijom. To vjerujem novinarima, tim prije što mi se srbijanske kolege znaju požaliti da im je o Radončiću zabranjeno pisati k'o onomad o Miškoviću. Telecom je dovoljno velika firma, a ako je Radončić dao besu da ide Srbiji i ako je tom dogovoru kumovao Miroslav Mišković, zašto sada Azra ne bi izbacila najbolju ponudu? Pa šta košta da košta. Samo da nam pokaže i dokaže da je domaćinsko poslovanje na Avazov način jedinica mjere za državu u kojoj je Fahro ministar sigurnosti. I u kojoj je samo njemu i sličnima svaki dan praznik. A svima drugima, s takvom politikom i ovakvom ekonooomijom, smak svijeta.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku