hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : SDB koalicija

Vildana Selimbegović : SDB koalicija

18 Juna
05:04 2012

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Prošlog petka Živko Budimir i ja dobili smo skoro pa cijelu naslovnicu Avaza. Uspjeli smo u drugi plan potisnuti tradicionalno omiljene teme tornjaka – brutalno ubistvo u Sokolović-Koloniji i zvjezdanu odluku Halida Bešlića da umjesto na Koševu pjeva u Zetri.

Predsjednik Federacije je poseban tretman zaradio ekskluzivitetom koji je Avazu Fahrudina Radončića došapnuo poslanik SBB-a Fahrudina Radončića. Ja sam, pak, kriva da ne mogu biti krivlja: objektiv Avazovog foto-džuve "otkrio" me je u kafani sa ministrom sigurnosti BiH! Koja je to drskost: u trenutku kad vascijeli svijet s nestrpljenjem očekuje Radončićevo inauguriranje na mjesto ministra sigurnosti, ja, obična novinarka i urednica, razgovaram sa ministrom sigurnosti BiH! Otkud mi to pravo? Otkud uopće bilo kome pravo da – pored žive Radončićeve ambicije – prizna da je Sadik Ahmetović ministar sigurnosti ove zemlje?

I kakvo je to, uostalom, novinarstvo koje priznaje legalne organe države BiH? Avaz nas tolike godine uči da je legalno samo ono što osmisli Radončić i da novinari nisu novinari ako ne idu na žurke koje Radončić organizira na 15. spratu svog hotela Radon Plaza ili pak u uzvratnoj posjeti, dakle, kad je Naser Keljmendi domaćin u svom hotelu Casa Grande? O tome je, barem, dovoljno bilo i slova i riječi: Šejla Jugo – Turković, dugogodišnja (TV) Alfa i omega Avaza, takoreći desna ruka mogula Radončića, svjedočila je u brojnim medijima – od Beograda preko Banje Luke do Sarajeva: u Slobodnoj je Bosni, svojedobno, svojeručno pobrojala brojne Radončićeve prijatelje. Onako odoka, svaki vrijedi barem dvije decenije zatvora! Izvinjavam se Naseru Keljmendiju, po svemu što se u međuvremenu saznalo, on je čak i u takvom društvu – kapitalac! Što će reći da vrijedi makar dvije doživotne robije, ako mu cijena nije dodatno skočila potpisom Baracka Obame, predsjednika SAD-a, i njegovom odlukom o promicanju kapitalca Keljmendija u nekrunisanog balkanskog kralja droge. Sam Keljmendi nema pravo da se buni: da nije šta je, tj. da Radončić nije već počeo da skuplja cvjećke za svoje useljenje u kabinet ministra sigurnosti, Keljmendi bi, kao i svi Radončićevi prijatelji, dobio priliku da nam sa stranica Avaza, onako ekskluzivno otkriven u tornju, objašnjava kako je ugledni biznismen. Ili sitni kriminalac, kako ga je u Startu nedavno opisao sam Radončić.

Oni koji obojicu dobro poznaju, posljednjih dana tvrde da je teško dokučiti ko je kome šef. No, slažu se da je to prijateljstvo mnogo dublje i mnogo šire od opisa koji je u Sudu BiH ponudio sam Keljmendi i mnogo obimnije od razmjene nekretnina na relaciji Sarajevo-Zenica i kupovine jednog od tri nezakonito uvezena džipa iz SAD-a. Ne, nema razloga za Avazovu brigu, Keljmendi nije uhapšen nakon što su vrapci sa grane šapnuli Obami čime se on bavi na Balkanu. Nije čak ni pozvan na informativni razgovor. U sudnici se pojavio kao svjedok. U procesu koji se vodi protiv Zijada Turkovića, osumnjičenog za liderstvo zločinačkoj udruzi kojoj se pripisuje pet ubistava, tone droge i pljačka Cargo centra na sarajevskom aerodromu, Keljmendi je potvrdio svoje poslovne i prijateljske veze s Radončićem. I Šejlu Jugo je, objasnio je, "upoznao kod Fahra". Mala digresija: ne razumijem se naročito u automobile, još manje u blindirane, no živo me zanima je li se u tom Keljmendijevom džipu Radončić ukazao na potpisivanju protokola o ljubavi i vjernosti sa Lagumdžijom?

Ma, ne treba cjepidlačiti! Uostalom, u toj istoj sudnici prvooptuženi Turković svjedoku Keljmendiju je rekao: Radončić je platio tvoju likvidaciju! Turković to tvrdi otpočetka, jedino i priznajući pokušaj likvidacije Nasera Keljmendija. I niko ništa. Niko da postavi (a kamoli istraži) najlogičnije pitanje: zašto bi uopće neko platio nečiju likvidaciju? Kako bilo ko od nas, koji – iskreno govoreći – teško uspijevamo razumjeti i tužitelje, a kamoli svjedoke, njihove ljubavnice i prijatelje, uopće može pojmiti tu čitavu gungulu koja prevazilazi i scenarije najcrnjih horor-filmova? Normalnu čovjeku mozak stane: tužitelji mrtvo-hladno, kao da je riječ o američko-ruskim odnosima iz sedamdesetih, razgovaraju sa Keljmendijem o "zahlađenju" odnosa Zijada Turkovića i Muhameda Alija Gašija, inače Keljmendijevog kuma?! O Ramizu Delaliću (kao o "rahmetli Ćeli"), ali nikako da ga upitaju za taj famozni sastanak u Radon Plazi. A Keljmendi, kao da je Majka Tereza, priča o "kriminalnom miljeu", o svojoj kasi koja mu je "ukradena iz stana sa 20.000 dolara i nešto KM-ova", svi ga onako pozorno slušaju, tužiteljica ga čak sućutno pita "jeste li posumnjali na nekoga", ali niko ga ne pita otkud mu pare, kako ih je zaradio i šta je policija nakon te krađe uradila? Ma nikoga i ne interesuje zašto uopće njega neko želi ubiti? I niko (osim običnih novinara) i ne reagira kad usred sudnice taj isti Keljmendi ispali prijetnju jednom od optuženih: "Mi preko toga ne prelazimo!"

Gdje mi to živimo? U zemlji u kojoj prvooptuženi Turković direktora Obavještajne agencije BiH Almira Džuvu zove svojim bivšim prijateljem? Sad se, kao ljutnuo, što je zahladio odnose s njim, a gaji nježno prijateljstvo s Radončićem!? Nije, kako reče jedan kolega, nimalo prijatno kad te Turković proglasi neprijateljem, ali je još gore kad te proglasi prijateljem. Šta radi Džuvo usred tih "prijateljskih miljea" Turković-Keljmendi-Gaši-Delalić-Radončić? Ovaj prokazani diler prisluškivanih razgovora, čiji se najveći uspjeh u profesiji mjeri minutažom snimke na FTV-u kojom je izdejstvovao suspenziju Milorada Barašina sa mjesta glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, navodno je i kum koalicije Radončićevog SBB-a sa SDP-om BiH?! Kumstvo je, tvrde dobro obaviješteni obavještajni izvori, zaslužio također snimkom, ali neobjavljenom! No, upravo zbog njegovog trajnog angažmana na praćenju ministra sigurnosti BiH, Radončićevo i Lagumdžijino partnerstvo sarajevska čaršija već zove SDB koalicijom. Od koje se očekuje da prati, snima i dokumentira sve one koji se ne mogu pohvaliti prijateljstvom s Keljmendijem i njegovim klanovima. Upadi u stan, progoni i ostale trice dolaze kasnije. S ministrom od koga ne možete pobjeći.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku