hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Ofanziva na Bosnalijek

Vildana Selimbegović : Ofanziva na Bosnalijek

01 Oktobra
06:32 2012

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Već danima, zapravo cijele protekle sedmice, izborne kulise poslužile su za zatvaranje prilično velike finansijske konstrukcije. Na marginama političkih obračuna odvijala se prava ofanziva na sarajevski Bosnalijek. Luksemburška firma HADEN S.A. u četvrtak je uknjižila 15,3456 posto dionica, a kupovala je na Sarajevskoj berzi i u petak i nema sumnje da će kupovinu nastaviti i danas.

Šta to zapravo znači u ovom času? Struktura vlasništva u Bosnalijeku je odranije poznata: najveći pojedinačni dioničar je Vlada Federacije BiH sa 19,25% dionica, do angažmana HADENA drugi su bili Libijci, čiji Fond i dalje ima 8,77%, pa Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Svjetske banke 8,37%, a ostatak dionica je u rukama domaćih fondova, odnosno malih dioničara. Tajanstveni luksemburški HADEN kupio je IFC-ove dionice, a potom nastavio kupovati od malih dioničara. Dionice su prodavane za 13 KM, a cijela transakcija išla je preko brokerske kuće Eurohaus, koja je u vlasništvu Zijada Blekića.

Vratit ćemo se i Blekiću i dionicama, valja podsjetiti na svojevremenu aferu Alvogen, pa će nam se puno toga samo kazati. Dakle, ako me pamćenje dobro služi, radnja se, znakovito, odvijala u isto ovakvo predizborno vrijeme, 2010. godine. U domaćim medijima pojavio se oglas: "Alvogen planira otvaranje preko 200 novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini." Radilo se o tekstu koji je potpisao izvršni direktor Alvogena Robert Wessman, a u kome se nisu krile namjere američke kompanije Alvogen Inc da postane vodeći dioničar Bosnalijeka i to transakcijom koja bi bila, kako je pisalo, "jedna od najvećih američkih investicija u BiH". U najkraćem, Alvogen je najavljivao kako od Bosnalijeka želi napraviti svoj centar izvrsnosti u Evropi, donijeti Bosnalijeku preko 200 visokokvalitetnih lijekova, te istovremeno obezbijediti i dodatni prihod za budžet Federacije i to kupovinom dionica IFC-a te dijelom Vladinih dionica; pominjana cijena bila je 20 KM po dionici (kad se, kao, Vlada FBiH uzjogunila, tražene su 22 KM), a ukupna investicija iznosila je 30 miliona eura.

Uzvratila je uprava Bosnalijeka, svojim oglasom, u kome nam je saopćila kako je Alvogen iznevjerio njihova očekivanja te optužio ovu farmaceutsku kompaniju za "sumnjive investicione planove". Kupovinom dionica, tvrdili su tada iz Bosnalijeka, za 30 miliona KM, Alvogen bi postao vodeći dioničar i vladao kompanijom čija knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi 150 miliona KM. Ulaganja niko nije htio ni pomenuti, tek se u medijima pojavila potvrda informacije kako se predstavnik Alvogena pred visokopozicioniranim dužnosnikom američke ambasade u BiH požalio tadašnjem premijeru Mustafi Mujezinoviću kako je "strateško partnerstvo" propalo kada je od njega direktor Bosnalijeka Edin Arslanagić zatražio dva miliona eura na vlastiti račun?! Istom je prilikom Amerikancima obećana svesrdna pomoć u "dovođenju stranih investitora u BiH" od različitih političkih lidera, što pozicionih, što opozicionih.
Došli su i prošli izbori, pali neki novi strateški sporazumi, Alvogen svojih 30 miliona eura odlučio investirati nešto istočnije, a oko Bosnalijeka koplja počela da lomi domaća politička elita. Premijer federalne Vlade Nermin Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj najavili su obračun s Arslanagićevim poslovanjem, pozvali u pomoć i Finansijsku policiju u Bosnalijek, čak je Nikšić javno optužio Arslanagića za angažiranje sumnjivih likova zaduženih za praćenje i njega i Trhulja i prisluškivanje njihovih telefona, no nakon dvije (ne)održane skupštine dioničara, Arslanagić nije smijenjen već je Bosnalijek raspisao konkurs za direktora zbog Arslanagićevog odlaska u penziju.

Prijavio se i potvrdio prijavu Nedžad Polić, nekadašnji premijer Zeničko-dobojskog kantona, danas uposlenik jedne jake domaće firme (Hifa), no on je sad, čini se, najmanje važan dio priče. Važno je ustanoviti ko je tajnoviti kupac? Čiji je luksemburški HADEN i čiji je kapital iza njega? Ko to uopće danas ima 15 miliona da na berzi pokupuje dionice na neviđeno?

U Bosnalijeku, naime, tvrde da ne znaju ko je tajanstveni kupac, no nigdje nema ni paničnih oglasa ni optužbi za sumnjive investicione planove, nema čak nimalo žala za onih 20 KM po dionici koje je svojedobno nudio Alvogen?! Po Sarajevu kolaju različite informacije: po jednima, iza HADENA se krije niko drugi do nekadašnji direktor ruskog predstavništva Bosnalijeka Nedim Uzunović; po drugima, tajanstveni kupac je izvjesni Nersudin Salihagić, po trećima – dionice se prodaju po 22 KM, a razlika od 9 KM se isplaćuje u kešu?! Zagovornici prve teorije tvrde da iza Uzunovića zapravo stoji Bosnalijekov ruski distributer; Salihagićeve pristalice pak kažu da je i njegov novac ruskog porijekla, no da on "sigurno ne radi za Ruse, jer je s njima zakuhao"?! Za koga radi?
Ako je suditi po tragu para, onda je jedina do sada pouzdana, potvrđena informacija da se cijela transakcija odvija preko brokerske kuće Eurohaus Zijada Blekića. Blekić je, rečeno današnjim političkim jezikom, zajedničko vlasništvo SDP-a i SBB-a: nekadašnji vijećnik u Centru sa SDP-ove liste dugogodišnji je prijatelj i poslovni partner intelektualaca Fahrudina Radončića i Veselina Barovića. O prvom se manje-više sve zna, drugi je u javnosti poznat kao Veskobar, kontroverzni crnogorski biznismen koga tamošnji mediji povezuju sa švercom duhana, a srbijanski su ga pominjali kao "skrivača zemunaca" Sretka Kalinića i Miloša Simovića. Crnogorska policija je to demantirala, no Veskobar, koji posjeduje skoro 25% svega u Crnoj Gori, blizak je prijatelj Mila i Aca Đukanovića, pa su mediji prilično nepovjerljivi kada o njemu policija izda demanti. Zbog svega ovoga, bit će krajnje zanimljivo pratiti kako će reagirati Vlada FBiH: iz Nikšićeve i Trhuljeve reakcije iščitat će se, naime, jesu li zaista zainteresirani za kompaniju ili je pak u pitanju prva faza isporučivanja onih firmi u kojima država saučestvuje u vlasništvu, a koje su obećane Radončiću?!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku