hamburger-icon

Kliker.info

Vildana Selimbegović : Nije Teheran, već Rijad

Vildana Selimbegović : Nije Teheran, već Rijad

14 Novembra
07:11 2011

Piše : Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Iako se Oslobođenju često spočitava kako dosadno istrajavamo prateći rijetke, ali važne akademske iskorake Bosanaca i Hercegovaca, umjesto, je li, da se bavimo bračnim i inim svađama, moram priznati da me je pogodila zaslužena kritika magazina Dani. Kolega Amer Tikveša skreće pažnju na dvije odluke Senata Univerziteta u Sarajevu, koje su ostale potpuno prešućene u našoj domaćoj javnosti: prva je odluka "da se kralju Abdullahu bin Abdul-Azizu Al-Saudu dodijeli Nagrada za mir i progres kao najviše priznanje Univerziteta u Sarajevu za izuzetan doprinos u razvoju mira, humanizma i progresa u svijetu". Ovo priznanje "proizlazi iz potrebe sjećanja na najdužu ratnu opsadu jednog univerziteta", pojašnjava kolega, kojem nije bilo mrsko već se pozabavio i Pravilnikom o dodjeli priznanja. I druga odluka Senata tiče se kralja humaniste i mirotvorca: buduća Univerzitetska biblioteka ima arhitektonsko rješenje, dakle, temelja ni na vidiku, ima cijenu (15 miliona eura) i ima ime – Kralj Abdulah. Provjerila sam iz čisto pravopisnih razloga: zaista, saudijskog kralja naš univerzitet toliko doživljava svojim da mu je oteo ono jedno "l" iz imena.

Ne sumnjam, zaista, da kralju prija što ga je neko (rektor Čaklovica?) pobošnjačio do te mjere da mu i ime ispisuje pogrešno, ne sumnjam, također, ni u dijagnozu kolege Tikveše koji cijeli projekat zove mevlidizacijom i vehabizacijom ovdašnjeg javnog prostora, no nekako ne mogu da se otmem onom instinktu koji mi govori da je čak i u ovom univerzitetskom skandalu i kralja Abdullaha i vehabije pretekao onaj poriv koji je, prije jedva desetak dana, u ovoj novini opisao prof. dr. Rešid Hafizović: "Pošto su vehabije zaštitni znak jednog režima koji obilato nagrađuje one koji se ne protive ili, još preciznije, prešutno podupiru ove apostole militantne doktrine koju taj režim izvozi u svijet, onda nije ni teško zaključiti zašto oni koji vole petrodolare i zlato između njegovanih univerzitetskih profesora i vehabija, redovito biraju ove potonje".
Petrodolari i zlato zabljesnuli su poodavno dobar dio ovdašnje akademske zajednice, kao i sam vrh Islamske zajednice i upravo zbog toga – dogodilo nam se zlo. Da posegnem za još jednim intervjuom sa ovih stranica: "Zlo koje se desilo pred američkom ambasadom u Sarajevu, zlo koje se desilo pred policijskom stanicom u Bugojnu, zlo koje je učinio mladić kada je ubio prijatelja selefiju samo zato što mu nije dao kćer od 12 godina za suprugu, sve je to jedno te isto zlo, ista devijacija koja od svjetla pravi mrak, koja vjeru samilosti pretvara u nasilje", izrekao je prošle sedmice Bakir Izebegović, član Predsjedništva BiH, i upozorio: "Država, vjerska zajednica i akademska zajednica moraju raditi koordinirano."

Za početak, akademska zajednica između borbe protiv zla i petrodolara, ašičare bira milione eura. Za njih je spremna – svjedoče odluke Senata Univerziteta – kralja Abdullaha proglasiti progresivnim i po njemu nazvati biblioteku. Da se uozbiljimo: znam ja da saudijskog kralja tituliraju najutjecajnijim muslimanom na svijetu, iako cijeli svijet jako dobro zna da je upravo njegova Saudijska Arabija najveći izvoznik vehabija pa to, recimo, nije spriječilo Georga Busha da ga amnestira one svoje čuvene osovine zla, kao što nije spriječilo ni Baracka Obamu da od njega primi prebogate darove. No, ne vidjeh da je na Harwardu nešto cijenjen, niti pronađoh igdje, u raskoši njegovih dobrih djela – od poništavanja kazne bičevanja drskoj Saudijki što je bez muške pratnje sjela za volan do najave da će po prvi puta i žene u Kraljevini dobiti pravo glasa – da ga je ijedan Univerzitet proglasio mirotvorcem, humanitarcem, a kamoli po njemu nazvao svoje najvažnije ustanove. A ako Univerzitetska biblioteka za budućnost naše djece nije najvažnija ustanova, onda smo zaista zaglibili.

Onda u stvari i ne zaslužujemo ništa bolje od crnog sarajevskog humora – s jedne strane kampusa Jašarevićeve stope, kao mjesto zločina nad Ambasadom SAD-a, s druge, izvorište vehabizma – Biblioteka kralj Abdulah. Moj je prijedlog da na policama Univerzitetske biblioteke, Senat dodijeli počasno mjesto onoj ratnoj zbirci publikacija štampanih pod okriljem Trećeg korpusa ARBiH: Kako muslimanka treba biti odjevena? Šta sve muslimani moraju znati? Uputstvo muslimanskom borcu… Istina je zapravo još crnja: Bošnjaci danas plaćaju danak pristajanju na one kriterije koji su od bračnih i inih svađa napravili državne prioritete. I sad se, u ime tih kriterija, obračunavaju s Bošnjacima. Da, usred rata, mudžahedini su na volšeban način prolazili debele linije opsada i stizali u Bosnu i Hercegovinu – jedni tvrde da su dio Tuđmanovog plana, drugi pak da su rezultat KOS-ovih akcija, no već odavno su za njihovo opstajanje u Bosni i Hercegovini krivi Bošnjaci.

 Danas bi i reis Cerić i njegov politički aktivista SBB-Radončić da za svoje dugogodišnje zalaganje za vehabije i njihovo novo muslimanstvo okrive nekog drugog, no upravo su njih dvojica – jedan blagoslovima poglavara Islamske zajednice, drugi medijskom batinom – u suru utjerali i onaj dio akademske zajednice koji bi sada, nakon što su znanje davno bacili pod noge, nakon što su laži i manipuliranje podigli na pijedestal, sve krijući se iza tobožnjeg patriotizma i bošnjaštva, nakon što su međusobno podijelili akademske titule vodeći se dnevnopolitičkim umjesto znanstvenim kriterijima, da se dodvore kralju Abdullahu. Ne sumnjam, zaista, u kraljevske dobre namjere kada je o darovima Univerzitetu riječ, moju mučninu naprosto izaziva tolika površnost većine u Univerzitetskom vrhu. Koja ne krije da bi Bosnu i Hercegovinu gradila saudijskim parama, makar nastavila sa uvozom ideologije koja na ovim prostorima jedino i jednako kažnjava Bošnjake muslimane i prijeti im otimanjem i one jedine države koju imaju – Bosne i Hrecegovine. Pritom će naši učeni akademici čudom se čuditi što Milorad Dodik Sarajevo zove Teheranom. I bit će u pravu, jer zahvaljujući njima, prikladniji je – Rijad.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku