hamburger-icon

Kliker.info

Vesna Pusić: Macron da posjeti BiH, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi

Vesna Pusić: Macron da posjeti BiH, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi

10 Novembra
17:01 2019

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić pozvala je danas francuskog  predsjednika Emmanuela Macrona da prihvati poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu koju je nazvala „jednom od najotpornijih zemalja u Evropi“.

„Predsednik Emmanuel Macron bi trebalo da prihvati poziv mladih i posjeti Bosnu i Hercegovinu, jednu od najotpornijih zemalja u Evropi, koja uprkos svemu što joj je učinjeno u posljednjih trideset godina, i dalje stoji s nadom“, navela je Pusić na Twitteru, prenosi Tanjug.

Sporna izjava Macrona

Agencija podsjeća da je Pusić to napisala nakon što je Macron u intervjuu za The Economist rekao da je “BiH tempirana bomba” koja kuca uz Hrvatsku i da se suočava sa problemom povratnika sa stranih ratišta.

Macronov komentar izazvao je brojne i burne reakcije domaćih političara i mladih aktivista iz BiH koji su u Strasbourgu na zatvaranju Svjetskog demokratskog foruma pozvali predsjednika Francuske da posjeti BiH i poručili mu da ta zemlja „nije tempirana bomba“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je u petak na razgovor Guillaumea Roussona, ambasadora Francuske u Sarajevu, kojem je, kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, predočio posvećenost BiH u borbi protiv terorima, demantovao navode francuskog predsjednika, te poručio da u tom smislu Francuska, kao i ostale zemlje koje su pogođene terorizmom, mogu računati na podršku Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić također je pozvao Macrona da posjeti Bosnu i Hercegovinu, uz poruku da se lično uvjeri kakvo je stanje, između ostalog, i u tom području u Bosni i Hercegovini.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *