hamburger-icon

Kliker.info

Velika koalicija neizbježna : Dodik poljuljan u RS, ključevi ipak kod Lagumdžije

Velika koalicija neizbježna : Dodik poljuljan u RS, ključevi ipak kod Lagumdžije

10 Novembra
06:26 2010

Odnosi među strankama u Republici Srpskoj daleko su od idiličnih kakvim se pokušavaju prikazati javnosti – upravo je u toku vidljivi i nevidljivi rat između koalicionih partnera SNSD-a Milorada Dodika, DNS-a Marka Pavića i SP-a Petra Đokića. Njih trojica su ljetos ušli u koaliciju i zakleli se na vjernost jedni drugima „u interesu Republike Srpske i srpstva".

Pobuna Pavića i Đokića                   Nakon saopštavanja rezultata izbora zadovoljno su slavili, ali prije svega poraz koalicije „Zajedno za Srpsku" u kojoj su SDS Mladena Bosića, PDP Mladena Ivanića i SRS Milanka Mihajlice. Ispod stola su odmah pokušali organizovati i pobune u te tri stranke ne bi li njihovi lideri bili smijenjeni, a partije se rasule. To im nije uspjelo, ali je došlo do teških nemira unutar SNSD-a, a uz to su i potpuno su poremećeni odnosi između Dodika, Pavića i Đokića.Prošle sedmice Dodik i Bosić su sklopili sporazum o jedinstvenom nastupu SNSD-a i SDS-a u zajedničkim državnim organima. Dodikovi mediji odmah su sporazum proglasili historijskim, međutim on je u posljednja dva dana itekako poljuljao aktuelnog premijera i budućeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.Marko Pavić, predsjednik DNS-a, oštro je ustao protiv tog i takvog sporazuma i poručio da SDS jedino može biti „u manjim partnerskim odnosima s vladajućom koalicijom, ali ne može ućestvovati u vlasti u punom kapacitetu".SNSD, DNS i SP dobili su kod građana pravo da formiraju vlast, a nije ga dobio SDS. Uostalom, naša koalicija je sa koalicijom „Zajedno za Srpsku" bila na suprotstavljenim stranama – jasan je Pavić.

Izvori „Sana" iz Banjaluke kažu da je Dodik pobjesnio na Pavića zbog ove izjave, ali i istovjetne poruke Petra Đokića, predsjednika SP-a. Zbog toga je s njima dvojicom za sutra zakazao hitan sastanak na kojem će se „strukturisati vlast na nivou Republike Srpske". Inače, za idući ponedjeljak zakazana je konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS.Sve što se događa, i još mnogo više, dobro je poznato Mladenu Bosiću i izvjesno je da ni on ne sjedi skrštenih ruku, posebice što razgovori i dogovori o formiranju državne vlasti nisu završeni. Sasvim sigurno je da će se njegova u tome pitati, s obzirom na rezultate izbora, pa je sve moguće. Osim toga, grupa uticajnih visokopozicioniranih članova SDS-a nisu nimalo zadovoljni sklapanjem sporazuma sa SNSD-om, a prednjače Predrag Kovač, Darko Babalj i Ognjen Tadić kojeg je SDS već kandidovao za delegata Doma naroda Parlamenta BiH. Oni smatraju da SDS treba da gurne Dodikovu stranku u opoziciju na državnom nivou i dovede SNSD u poziciju da ne može bez SDS-a. Postoji i druga struja u SDS-u koja jeste za koaliciju sa SNSD-om, ali i na državnom i na entitetskom nivou uz podjelu vlasti po principu „pola – pola". Oni smatraju da je nemoguće biti u koaliciji na državnom i ljuta opozicija na entitetskom nivou. Sporazumu se protivi i moćni Mićo Mičić, načelnik Bijeljine, grada kojeg Dodik već godinama bezuspješno pokušava da stavi pod svoju kontrolu.

Propao plan             Dodika sve to je dobro poljuljalo i sada traži izlaz pa je preko beogradskih i banjalučkih medija lansirao priču da „SDS interesuju samo funkcije, a ruke u interesu RS i srpstva treba dizati i bez vezanih partijskih zastava". Time on pokušava da smiri Pavića i Đokića, računajući da će Bosića odobrovoljiti dajući mu jednu od ministarskih funkcija u Vijeću ministara BiH. Ovaj je prije sedam dana javno poručio da ga to ne zanima.S druge strane, jasno je da su ključevi buduće državne vlasti u rukama Zlatka Lagumdžije, predsjednika SDP-a. Dodikov plan da sporazumom sa SDS-om osigura da najmanje 12 od 14 srpskih poslanika u Parlamentu BiH onemogući SDP-u ulazak u vlast i da Lagumdžija kao predsjednik pobjedničke stranke preuzme funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara, sada je na potpuno klimavim nogama. Pojednostavljeno kazano, državna vlast ne može se formirati bez SDP-a koji opet insistira na uspostavljanju proevropske vlade i hitnim reformama kao uslovu da BiH izađe iz političke i ekonomske krize i krene ka evropskim integracijama. Dodiku status kvo odgovara jer mu osigurava da radi šta hoće, držeći napredak cijele države pod blokadom.

Da je u škripcu, Dodik je pokazao jučer pa je počeo sa ispipavanjem pulsa i domaće javnosti i međunarodne zajednice i to preko Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine RS koji će, kako su makar do sinoć stvari stajale, i u naredne četiri godine ostati na tom položaju.SDP se prilikom formiranja vlasti u BiH ne može izbjeći iako je SNSD nakon izbora rekao da ne bi želio da pravi blok s ovom strankom. Ove dvije stranke, koje su na izborima dobile najviše glasova, sada su došle u poziciju da ni bez jedne ni bez druge nije moguće formirati vlast u BiH – izjavio je Radojičić i dodao da je „početna pozicija za razgovore dosta loša". Time je on ublažio ranije Dodikove izjave da nema nikakve šanse da SNSD uđe u istu vlast sa SDOP-om.Bez obzira na Radojičićevu priču da je „SDP spalio sve mostove prema SNSD-u kampanjom koja je vođena van zemlje u protekle tri godine", jasno je da Dodik više nije apsolutni vladar u Republici Srpskoj kao u protekle četiri godine i da u tom entitetu neće lako sklopiti vlast. To opet znači da mu je klimava pozicija i na državnom nivou. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku