hamburger-icon

Kliker.info

Velika čistka u Zagrebu : Novi predsjednik HDZ-a je Tomislav Karamarko!

Velika čistka u Zagrebu : Novi predsjednik HDZ-a je Tomislav Karamarko!

21 Maja
03:25 2012

Nevjerojatnih dvadeset sati nakon početka 15. Općeg sabora HDZ-a na kojem je birano novo vodstvo stranke, s 971 glasova stranačkih izaslanika izabran je novi predsjednik: Tomislav Karamarko! S njim se u drugom krugu borio Milan Kujundžić koji je osvojio 860 glasova.Dok je sedam milijuna građana Srbije biralo i izabralo novog predsjednika države, 220.000 članova HDZ-a tek je čekalo rezultate prvog kruga unutarstranačkih izbora.U prvom krugu Tomislav Karamarko ‘zaradio’ je 848 glasova stranačkih delegata a Milan Kujundžić 524 glasa. Jadranka Kosor odlazi iz vrha stranke sa 357 glasova, kao i Darko Milinović sa 169 glasova i Ivan Domagoj Milošević koji je dobio 98 glasova izaslanika. Glasovanje 2001 delegata trajalo je od 13:30 do 18:00 sati, a prebrojavanje pet glasačkih kutija završilo je tek oko 22 sata.Drugi krug izbora u kojem su se za čelnika najveće oporbene stranke natjecali Karamarko i Kujundžić započeo je u 23:45 sati.

Glasovanje je završilo oko 2:00 ujutro, prebrojavanje pet kutija bilo je završeno u 4:37, a 15. Opći izborni Sabor zaključen je u 5:03. Niti najiskusniji novinari ne sjećaju se unutarstranačkih, pa ni drugih izbora, niti odluka za koje je bilo potrebno 20 sati da se donesu ili izglasaju.Nakon objave rezultata izbora za potpredsjednike HDZ-a, članove predsjedništva, Središnjeg odbora, Visokog časnog suda i Nadzornog odbora, novim predsjednikom stranke proglašen je Tomislav Karamarko. Nakon proglašenja rezultata novi predsjednik HDZ-a Karamarko obratio se i izaslanicima koji su uspjeli dočekati ranojutarnje rezultate. U svom govoru zhvalio se svim izaslanicima ‘koji su izabrali promjene’, svojim protukandidatima koji su ‘omogućili dodatnu demokratizaciju stranke’, ali i dosadašnjem vodstvu na čelu s Jadrankom Kosor.'Nitko ne smije biti suvišan i zaboravljam sve loše što sam doživio u kampanji. Neka odgovorno krenemo u budućnost. Ali predložit ću da na sljedećim unutarstranačkim izborima potpišemo kodeks ponašanja. Podvale i ružne priče i izmišljene biografije, s kojima sam se susretao, su ispod svake razine i nećemo dopustiti da se to dogodi na sljedećim izborima’, kazao je Karamarko.

Iako je, kako je kazao, kampanja bila preduga, bilo mu je nadahnuće susretati se s ljudima na terenu. ‘Sada sam uvjereniji da imamo najbolje ljude i vidio sam potencijal koji često nije bio iskorišten. Osigurat ćemo pobjedu na lokalnim i parlamentarnim izborima’, rekao je Karamarko, dodavši kako će prvi zadatak biti uređenje stranke iznutra.Obećao je da će biti fokusiran na jačanju zajedništva s time da će najviše pozornosti posvetiti uključivanju mladeži u rad stranke. Vrlo važnim smatra i rehabilitaciju odnosa s iseljenicima jer su oni, kaže, sudjelovali u oslobađanju države a onda su ih zaboravili. ‘I branitelji više nikada neće biti percipirani kao problem države, u ovoj stranci će imati istinskog zagovornika jer su za ovu stranku dali najviše.'Karamarko vidi HDZ pod svojim vodstvom kao jednu od najuspješnijih u zajednici Europske pučke stranke, a ljevici poručuje da je prošlo vrijeme komocije i ekspetrimentiranja s Hrvatskom. Ipak, dodaje da će podržavati politiku koja bude u interesu Hrvatske.Za kraj je obećao da će vratiti izgubljenu radost Hrvatskoj i da će ‘povijesna stranka od danas preuzeti povijesnu odgovornost’.

 Dosadašnji članovi Predsjedištva i najpoznatiji veterani HDZ-a Jadranka Kosor, Petar Čobanković, Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker, Branko Bačić, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić, Davor Stier i drugi, dobili su razrješnicu novog vodstva stranke. Za njih nema mjesta u novom vodstvu stranke.Bez visoke funkcije ostao je i Darko Milinović, a njega će na mjestu zamjenika predsjednika stranke zamijeniti Drago Prgomet. Za šest potpredsjednika HDZ-a izabrani su Dražen Bošnjaković, Marijan Coner, Božo Galić, Damir Jelić, Božidar Kalmeta i Dubravka Šuica. Osim toga, izaslanici su u Predsjedništvo stranke izabrali i Olega Butkovića, Peru Čosića, Darka Horvata, Josipa Križanića, Gordana Jandrokovića, Franju Lucića, Josipu Rimac, Željka Turka, Antuna Vidakovića i Anu Lovrin.

Kujundžić:Kosor treba znati gubiti
 
Milan Kujundžić, koji je utrku za predsjednika HDZ-a izgubio za 111 glasova, uvjeren je da će Tomislav Karamarko ‘doista i demokratizirati stranku te ispuniti obećanje”Vjerujem da će i voditi stranku pravim putem kao što je obećao, te da će uspjeti reformirati stranku’, rekao je Kujundžić.Prokomentirao je i odlazak bivše predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, koja nije sudjelovala u drugom krugu izbora. ‘Nije trebala otići, trebala je ostati. Treba znati gubiti’, poručio je Milan Kujundžić.(Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku