hamburger-icon

Kliker.info

Velika Britanija u ponoć napustila Evropsku uniju : Mješavina radosti, ljutnje i ravnodušnosti

Velika Britanija u ponoć napustila Evropsku uniju : Mješavina radosti, ljutnje i ravnodušnosti

01 Februara
04:23 2020

Velika Britanija  je u ponoć, odnosno 23 sata u petak po lokalnom vremenu, napustila Evropsku uniju uz slavlje zagovornika Brexita. 

Ujedinjeno Kraljevstvo je tako postalo prva članica u istoriji Evropske unije koja je napustila tu zajednicu europskih država koja sada ima 27 članice.

Evropska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu nego se isključivo širila.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva  odlučili su napustiti Evropsku uniju na referendumu održanom 23. juna 2016. većinom od 51,9 posto glasova.

Tadašnja britanska premijerka je u martu 2017. po članu 50 ugovora o Evropskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori koji su trebali biti okončani razvodom 29. marta 2019. godine.

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Brisel zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Theresom May, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum Brexita više puta odgađan.

Njezin nasljednik Boris Johnson postigao je novi dogovor s Briselom sredinom oktobra 2019. godine.

Nakon novog pomicanja datuma izlaska na 31. januara 2020, na vanrednim izborima u decembru osvojio je uvjerljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Johnson i čelnici Evropske unije su 24. januara potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije a Evropski parlament ga je 29. januara potvrdio.

Velika Britanija se 1973. godine pridružila Evropskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Evropska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od posljednjeg, dvije trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.

Al Jazeerina reporterka Arduana Pribinja javlja kako je hiljade ljudi u petak prisustovalo zabavi u centru Londona, kojom su zagovornici Brexita slavili izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. Nešto ranije širom Velike Britanije održavani su i proevropski protesti, ali oni nisi mogli utjecati na ishod Brexita. Na granici Sjeverne Irske i Republike Irske također je održan protest građana koji su glasali za ostanak. Protestovalo se i u Škotskoj iz koje stižu poruke kako ih se tjera van EU-a na silu.

S druge srane, Pribinja javlja da okupljeni slave jer su, kako su rekli, skinuli okove Evropske unije, no ona podsjeća da je Velika Britanija ekonomski velika postala upravo pod kišobranom zakona EU-a na koje se žalila.

“Kada su se 1973. pridruživali Evropskoj zajednici, bili su iscrpljeni štarkovima i ekonomskom krizom”, navodi reporterka Al Jazeere.

Farage: Više nećemo morati slušati Junckera

Na zgradu Downing Streeta 10 tokom noći je projiciran sat koji je odbrojavao do Brexita, dok se pak na Trgu parlamenta okupljenima obratio Nigel Farage, euroskeptični političar i čelna osoba stranke Brexit.

“Izlazimo iz Europske unije”, povikao je Farage, na što je mnoštvo klicalo. “Uspjeli smo”, rekao je na što su oni pljeskali. Rekao je kako će se večeras slaviti jer znaju kako je večeras najvažnija večer u historiji Velike Britanije.

“Više nećemo morati slušati Junckera, više našim premijerima neće govoriti birokrati iz Brisela. To ćemo slaviti večeras”, rekao je.

Britanski premijer Boris Johnson je u petak navečer građanima Ujedinjene Kraljevine poručio da izlazak iz Europske unije “nije kraj nego početak” i “novi čin” britanske historije.

U obraćanju putem unaprijed pripremljene video snimke jedan sat prije izlaska Ujedinjene Kraljevine EU-a 23 sata po lokalnom vremenu, Johnson je rekao da su “poslušali narod” i uzeli natrag instrumente samostalnog upravljanja zemljom, prenijela je Hina. 

Mješavina radosti, ljutnje i ravnodušnosti

Velika Britanija napustila je Evropsku uniju s mješavinom radosti, ljutnje i ravnodušnosti, odlazeći u nepoznato u jednom od najvećih udaraca dosad u pokušaju Evrope da napravi jedinstvo iz ruševina Drugog svjetskog rata, podsjetio je Reuters.

Nešto ranije danas zastava Evropske unije skinuta je sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu.

U ponoć je EU izgubila 15 posto ekonomije, svog najvećeg vojnog potrošača i međunarodnu finansijsku prijestonicu – London.

“Najvažnije stvar za reći večeras je da ovo nije kraj nego početak. To je trenutak kada sviće zora i diže se zastor u novom činu naše velike nacionalne drame”, rekao je britanski premijer .

“Večeras napuštamo Europsku uniju. Za mnoge je to zadivljujući trenutak nade, trenutak za koji su mislili da nikad neće doći”, započeo je Johnson obraćanje podsjetivši kako ima i onih koji osjećaju “gubitak i tjeskobu” te ponajviše onih “koji su se počeli brinuti da se političke prepirke nikada neće okončati”.

Naš posao kao vlade je da “sada okupimo zemlju i povedemo je naprijed”, nastavio je.

Britanija je je istovremeno velika europska sila ali i istinski globalna u svojim ambicijama i dosegu, rekao je Johnson i istaknuo kako Ujedinjena Kraljevina “želi da ovo bude novo doba prijateljske suradnje između EU-a i energične Britanije”. 

EU se, bez obzira na sve svoje kvalitete, “tokom 50 godina razvijao u smjeru koji više ne odgovara ovoj zemlje” a to je britanski narod ocijenio na glasovanjima, rekao je britanski premijer.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku