hamburger-icon

Kliker.info

Vatikan traži jedinstvo Hrvata u BiH!

Vatikan traži jedinstvo Hrvata u BiH!

29 Aprila
03:31 2008

Sekretar Vatikana za odnose sa državama Dominik Džozef Mamberti pozvao je jučer vodeće hrvatske političare u BiH na sastanku održanom u Hrvatskom domu «Herceg Stjepan Kosača» u Mostaru da teže jedinstvu, jer ono « jamči postizanje zajedničkih ciljeva». – Jedinstvo čini snagu te, kada teži općem dobru, omogućuje dostići ciljeve nedohvatljive onome koji djeluje izdvojen. Trebate biti ujedinjeni: trebate među sobom izgraditi jedinstvo, kako bi ga bilo moguće graditi i s drugima. Jedinstvo u krilu hrvatskog naroda i u njegovom upravljajućem staležu trebalo bi omogućiti prolazak putovima istinskog ljudskog napretka na korist vaših sugrađana i svih stanovnika BiH, postižući cilj svakog političkog djelovanja dostojnog toga naziva, koji nije drugo do li opće dobro – poručio je Mamberti hrvatskim političarima.Mamberti je jučer u Mostaru za zajedničkim stolom okupio predsjednike dva HDZ-a Dragana Čovića i Božu Ljubića. Sastanku sa izaslanikom Pape Benedikta XVI, također, prisustvovali lideri HSP-a Zvonko Jurišić, HKDU-a Ivan Musa, NS Radom za boljitak Jerko Ivanković-Lijanović, državni ministri Bariša Čolak i Dragan, predsjednica F BiH Borjana Krištvo, dopremijer F BiH Vjekoslav Bevanda… Mamberti je poručio Hrvatima da se ne bi smio ostavljati dojam «da ste nekakva strana skupina u ovoj zemlji ili manjina». – Bez sudjelovanja vašega naroda (Hrvata), sama Bosna i Hercegovina bila bi nezamisliva, jer je vaš prvi doprinos, temeljni i odlučujući, upravo taj da omogućujete miran suživot drugih dvaju konstitutivnih naroda: bosanskih Srba i muslimana Bošnjaka – istakao je Mamberti. Naglasio je kako «papinsko učiteljstvo» preporučuje  da se nadvlada svaka opasnost zatvorenog nacionalizma – Jer “nacionalizam izolira narode protiv njihovog istinskog dobra; i rezultirao bi osobito štetno… – istakao je papinski izaslanik. Govoreći o našoj zemlji, Mamberti je kazao kako BiH pripada Evropi ne samo po svom geografskom položaju, nego i po svojoj historiji  i po svom pozivu, čemu je dobar dokaz Ugovor o pridruživanju i stabilizaciji koji će se, kako je istakao, narednog mjeseca potpisati s Evropskom Unijom.

Na pitanje novinara u Mostaru kakav je stav Svete Stolice u pogledu novih ustavnih promjena u BiH i pokušaja da se njima osigura trajna stabilnost, Mamberti je rekao:– Pozicija Svete Stolice je prije svega moralnoga reda. Mi promićemo mir, pomirenje, pravdu, kao bitne faktor za stabilizaciju ovih krajeva. Što se tiče konkretnog  rješenja problema, mi u to ne ulazimo izravno nego favoriziramo raspravu, dogovor rješenja, koji će poštovati prava svih. I koji æe biti odjek očekivanja svih – naveo je Maberti.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

Čović: Mi nismo za podjelu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH  Dragan Čović izjavio je jučer nakon sastanka sa sekretarom Vatikana za odnose sa državama Dominikom Džozefom Mambertom da su lideri Hrvata u BiH iz Mostara uputili  jasne poruke Svetoj Stolici da se BiH treba urediti na taj način kako bi se osigurala jednakopravnost svih naroda i da se tako vidi moguænost moderne Europe.  – Mi nismo ni za kakvu podjelu BiH, nego na izgradnju moderne BiH uz apsolutna načela jednakopravne države koja æe biti prepoznata u novome Ustavu BiH – rekao je Èoviæ. Kako saznajemo hrvatski lider su od Vatikana zatražili nedvosmislenu podršku u nastupajućim razgovorima o ustavnim promjenama, a kako bi Hrvati postigli ravnopravnost sa drugim narodima u BiH. 

Bešlić: Pozicija Hrvat u BiH je ugrožena 

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji je bio domaæin sastanka, rekao je da se susret Mamberta i hrvatski političara organizirao s obzirom da je svima danas vrlo jasno da je pozicija hrvatskog naroda u BiH u najmanju ruku ugrožena – Želimo da se jasno izdefinira pozicija hrvatskog naroda, koji je konstitutivan narod i koji mora da ostane konstitutivan –  rekao Bešlić, navodeći da će Hrvati tražiti podršku Vatikana. Bešlić je preko Mamberta uputio poziv papi Benediktu da dođe u Mostar, jer Mostar ima najviše hrvatskog stanovništva u BiH, a s obzirom da ovaj grad nije mogao posjetiti pokojni Papa Ivan Pavao II. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku