hamburger-icon

Kliker.info

Vanja Bjelica Prutina nova predsjednica CIK-a BiH

Vanja Bjelica Prutina nova predsjednica CIK-a BiH

16 Marta
17:01 2020

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izabrala je Vanju Bjelicu Prutina za predsjednicu CIK-a, rečeno je toj komisiji.

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prošle sedmice smijenio Branka Petrića i Novaka Božičkovića i izabrao nove članove CIK-a Prutinu i Jovana Kalabu CIK je danas održao sjednicu i izabrao Prutinu za Petrićevog nasljednika na funkciji predsjednika.

Petrić je na ovu poziciju izabran 27. septembra 2018. godine, a pošto mandat traje 21 mjesec, predsjednička pozicija pripada Srbima do kraja juna, kada će tu poziciju preuzeti neko iz reda bošnjačkog naroda.

Na sjednici Predstavničkog doma 11. marta smijenjeni su članovi CIK-a Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Branko Petrić i Novak Božičković.

Na istoj sjednici u CIK su reizabrani Arnautović i Šantić, a iz reda srpskog naroda izabrani su novi članovi Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijedlog nije usvojen jer nije bilo entitetske većine za smijenu Stjepana Mikića.

Izabrani članovi stupili su na funkciju danom izbora.

(Kliker.info-Srna)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PREGRUPISAVANJE
    puka 59 - PREGRUPISAVANJE 17 Marta, 14:30

    VETERANI 317 SBBR ZENICE ČESTITAJU BJELICII MOLE JE DA I STJEPANA RAZRIJEŠI UMIROVLJENIK .POZDRAV DOMOVINI DO LIPNJA I HADŽIABDIĆKE

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *