hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Radivojević nije ministar dok Sud ne kaže drugačije

Valentin Inzko : Radivojević nije ministar dok Sud ne kaže drugačije

29 Juna
16:14 2012

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, u razgovoru za dnevni list Oslobođenje, rekao je da se odluke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira moraju poštovati, odnosno da se mogu osporiti samo na Ustavnom sudu BiH.

• Hoćete li intervenirati u prekomponiranju vlasti? Političari se i javno hvale da na Vas vrše pritiske da povučete i prošlogodišnju odluku?

– Neću.

• Zašto?

– Jučer su svi vaši lideri bili u Bruxellesu. Oni žele u Evropu. To znači da moraju imati i sposobnost da rješavaju probleme ovdje. Moraju naći rješenje i za taj problem koji je sad aktuelan. Inače bi to bila kontradikcija – želiš u Evropu, a ne možeš kod kuće riješiti stvari. Ne namjeravam intervenirati.

• Nećete povući ni odluku o suspenziji?

– Ne.

Poslovnik je jasan

• Da li očekujete da problem nastao u Parlamentu Federacije rješava Ustavni sud ili je moguće da novokomponirana koalicija nastavi sazivati sjednice mimo Poslovnika o radu tih tijela i ostalih propisa?

– Zaista je to sve na domaćim institucijama i treba ih poštovati. Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti šta će odlučiti. Ustavnom sudu su se obratile i jedna i druga strana i sad je do Suda.

• Znači li to da dotad neće biti sjednica Parlamenta FBiH?

– To je drugo pitanje, ali to zahtijeva odluku i dok to traje, mislim da zaista treba sačekati odluku Ustavnog suda FBiH. Analizirali smo Poslovnik Parlamenta i vjerujem da su dovoljno jasno definirane uloge ključnih tijela Parlamenta, uključujući i Kolegijum, predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg, u sazivanju sjednica Parlamenta. Jasno je da se rad domova Parlamenta odvija samo u okviru sjednica, i te sjednice trebaju biti sazvane u skladu sa Poslovnikom. Ne namjeravam nametati svoj zaključak u ovom trenutku jer se još nadam i vjerujem da institucije u Federaciji mogu ovo pitanje riješiti same.

• Da li Vlada FBiH ima pravo raspravljati o odluci predsjednika Federacije BiH?

– Prvo i najvažnije, a to je moj stav i stav šire međunarodne zajednice: domaće institucije moraju funkcionirati u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i, gdje je to primjenjivo, usvojenim poslovnicima. Uistinu, zakon ima poseban značaj u zaštiti demokratskih institucija zemlje, kao i ustavnog i pravnog poretka, upravo u slučajevima sporova kao što je ovaj.
Politički lideri u ovoj zemlji, i njene demokratske institucije, imaju sposobnost da riješe situaciju vlastitim snagama. Ne vjerujem da bi moj angažman u ovoj fazi pomogao jačanju demokracije ovdje. Bosna i Hercegovina je zemlja koja teži da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u i mora pokazati da može upravljati situacijama kao što je trenutna, na način da potpuno poštuje vladavinu prava bez miješanja stranaca. Imajući u vidu ovo što sam rekao, smatram da je važno da izrazim svoj stav i u vezi sa ovlastima predsjednika Federacije, s obzirom na značaj institucije predsjednika za ustavni poredak Federacije. Predsjednik Budimir je zakonski izabran predsjednik Federacije i ovlašten je da donosi odluke u skladu sa Ustavom i zakonima. Te ovlasti se moraju poštovati. Naravno, znam da postoji spor oko činjenica na osnovu kojih je predsjednik donio svoju odluku. U takvom slučaju, svaka Ustavom ili zakonom ovlaštena osoba, naravno, ima puno pravo da tu odluku ospori pred nadležnim tijelima. Ako se to ne dogodi, odluka ostaje na snazi, osim ako ili dok drugačije ne odluči nadležni sud.

Odluka je pravna činjenica

• Može li Desnica Radivojević prije odluke Ustavnog suda o njegovoj ostavci učestvovati u radu Vlade FBiH?

– Odluka predsjednika Federacije stupila je na snagu na dan njenog potpisivanja. Prema toj odluci, ostavka ministra prostornog uređenja je prihvaćena i njegovo obnašanje ministarske funkcije okončano. Ukoliko se ospori odluka predsjednika, nadležni sud odlučuje o tome da li je ostavka ministra Radivojevića pravomoćna, kao i o njenom efektu na odluku predsjednika Federacije da takvu ostavku prihvati. Međutim, odluka predsjednika je pravna činjenica i ostaje na snazi sve dok sud ili predsjednik ne odluče drugačije.

• Da li je imenovanje članova UO RTVFBiH, koje je započeto u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na sjednici nove parlamentarne većine održane 26.6.2012. godine, zakonito?

– Do okončanja najavljenog pravnog postupka u vezi sa održavanjem sporne sjednice, suzdržaću se od davanja komentara na odluke donesene tom prilikom.

• Šta će se dogoditi ako se i u državnom Parlamentu krene mimo Poslovnika i procedura, da li je to kraj Bosne i Hercegovine?

– Ne, nije kraj. Bosna i Hercegovina je bila veoma stara i bila je veoma otporna u prošlosti. Kao što znate, u posljednjih 200 godina samo dvije države nisu mijenjale svoje granice, to su Švicarska i Bosna. Mislim da je Bosna i Hercegovina vrlo žilava, da joj treba dati šansu. Jučer su razgovori u Bruxellesu protekli u dobroj atmosferi. Tamo je bilo šest, sedam konkretnih tačaka i na njima treba raditi. Ja vjerujem u Bosnu i Hercegovinu. Mimi Đurović-Rukavina(Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku