hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko nakon New Yorka : Milorad Dodik će sigurno promijeniti retoriku

Valentin Inzko nakon New Yorka : Milorad Dodik će sigurno promijeniti retoriku

18 Maja
05:03 2012

Iako je bio čak neočekivano blag u kritikama prema antidržavnoj retorici iz manjeg bh. entiteta, Valentin Incko (Inzko) pretrpio je oštre kritike od ruskih i srbijanskih diplomata u Ujedinjenim narodima (UN).
U ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz", odmah nakon sjednice Vijeća sigurnosti, visoki predstavnik odgovara svojim kritičarima i, uprkos svemu, izražava optimizam da ova godina, za razliku od 2011., neće biti izgubljena za BiH. Najavljuje i da će samit NATO-a u Čikagu biti prekretnica, jer bi zemlja mogla dobiti poziv u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Čuli ste ruskog ambasadora Vitalija Čurkina, koji se nije čak udostojio da sasluša Vaše izlaganje u Vijeću sigurnosti. Jeste li iznenađeni ovakvim tonom, posebno jer je ovo, koliko se ja sjećam, od svih sedam bilo Vaše najblaže izlaganje?

– Iskreno govoreći, bio sam blago iznenađen, jer je moj govor, kao što ste vidjeli, bio veoma pozitivan i okrenut ka budućnosti i ka Evropi. Kada malo bolje pogledate, ambasador Čurkin djelimično je tražio ono isto što sam i ja predložio. On se sada više referirao na moje bivše izvještaje i posebno na upotrebu bonskih ovlasti, dakle ovlaštenja u prošlosti, jer ih ja ne koristim…

Hoćete li ikad više koristiti bonske ovlasti?

– Da, ako je to mišljenje Vijeća za implementaciju mira, naravno da hoću. Ali, kažem, treba imati pokriće u PIC-u, a u tom tijelu sada je raspoloženje takvo da, barem trenutačno, bonska ovlaštenja ne treba koristiti.

To znači da, ako Rusi kažu "njet", ništa od bonskih ovlasti?

– Ja, naravno, poštujem rusko mišljenje. Ali, dok Dejton postoji, dok visoki predstavnik postoji, dok OHR ima mandat, on mora imati mogućnosti da ispoljava svoj mandat.

Ali, radi se o konkretnim optužbama da ste bili previše kritični prema RS. Šta kažete na to?

– Pa znate, ne bih ja kometirao sve govore, a bilo ih je 18. Ali, kada već spominjete neke, naravno da još ima razloga za brigu u BiH. Svi znamo da država nije savršena.

Dodik Vam je, dok ste Vi bili u Vijeću sigurnosti, putem novina već poslao poruku da on neće mijenjati retoriku?

– Hoće, sigurno. Uprkos tome što dolaze izbori, jasno je da ta njegova retorika ne može doprinijeti ne samo miru ili stabilizaciji u zemlji nego ne može nešto doprinijeti ni napretku srpskog naroda. Okrenuo bih se više ekonomiji, svejedno jesam li Bošnjak, Hrvat ili Srbin. I to Dodik u nekom smislu radi, jer kada gledamo napredak koji je u RS u odnosu na Federaciju ostvaren u vezi s gradnjom autoputeva, oni su mnogo napredovali. Dobiti dozvolu za otvaranje biznisa u RS ide mnogo brže i lakše nego u Federaciji. Ali, retorika zahtijeva i novu eskalaciju. Do istih ciljeva može doći na sasvim drugi način, ali se Dodik neće se promijeniti preko noći.

Osim ovdje u UN-u, bili ste i u Vašingtonu, je li tamo bilo riječi o izbornom zakonu u pogledu Srebrenice?

– Bilo je, naravno, riječi i o tome. Nije iznenađujuće da je Stejt department na toj liniji koju je zagovarao američki ambasador Patrik Mun (Patrick Moon) na terenu. Amerikanci su vrlo zainteresirani za to šta se tamo dešava. Mogao sam to osjetiti kod Samante Pauer (Samantha Power). Za njih u Vašingtonu nije samo neka "birokratska stvar" nego, zaista, i jednan emotivni angažman sa mnogo empatije. To pitanje ostat će na američkom radaru. Erol Avdović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku