hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Nadam se da Hrvati neće ponoviti grešku od prije 10 godina

Valentin Inzko : Nadam se da Hrvati neće ponoviti grešku od prije 10 godina

24 Marta
14:42 2011

Visoki predstavnik meðunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Srebrenici da Hrvati po Ustavu imaju pravo da formiraju svoja vijeæa i povezuju zajednice u kojima žive. On je dodao da se Hrvati i volja hrvatskog naroda u BiH moraju poštovati. "Podržavam sve inicijative Hrvata koje su  u skladu sa zakonom i nadam se da neæe ponoviti grešku od prije 10 godina kada su pokušali formirati posebnu samoupravu", ocijenio je Incko, ne želeæi da daje ocjenu naèina izbora Vlade Federacije BiH i provoðenja izbornih rezultata.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubiæ najavio je ranije da bi Hrvatski narodni sabor, koji bi èinili legitimno izabrani predstavnici Hrvata u organima vlasti na svim nivoima, trebalo da bude sazvan do 14. aprila. Navodeæi da je rano govoriti o zakljuècima koje æe donijeti Sabor, Ljubiæ je rekao da je izvjesno formiranje meðukantonalnih i meðuopštinskih vijeæa sa hrvatskom veæinom.
       
"Ovo što èinimo je logièan odgovor na pokušaj dekonstituisanja Hrvata u našoj zemlji. Djelovanje Sabora æe u potpunosti biti u skladu ustavima Federacije BiH i BiH, te važeæim zakonima", izjavio je Ljubiæ za sarajevsko "Osloboðenje".Sarajevski dnevnik piše da æe na Saboru, prema nezvaniènim informacijama, biti donesena odluka da se o Hrvatima na podruèju BiH brine po "jevrejskom modelu", odnosno da budu organizovane neformalne hrvatske opštine, poput jevrejskih, u svakoj opštini gdje žive Hrvati i pomoæu kojih bi djelovao Sabor. (Kliker.info-Srna)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku