hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko kod Dodika : Uvijek sam spreman da branim Republiku Srpsku

Valentin Inzko kod Dodika : Uvijek sam spreman da branim Republiku Srpsku

20 Septembra
11:25 2011

Visoki predstavnik u BiH Valetin Inzko izjavio je danas u Banjoj Luci da je uvijek sam spreman da brani jaku Republiku Srpsku kao entitet u BiH, koja treba da također bude jaka i funkcionalna. "Htio bih da isključim nesporazum, kada neki kažu da sam protiv jakog entiteta RS. To nije tačno. Uvijek sam spreman da branim RS  kao entitet. Mislim da mogu postojati jaki entiteti, u jakoj i funkcionalnoj državi, a da se to ne isključuje. Jedan može pomagati drugom entitetu i tako se može ići brže, uz korištenje sinergije“, naveo je Inzko nakon razgovora s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik je naveo i da država ima svoje nadležnosti i to treba tako da ostane, te da je stav PIC-a da ono što je stečeno ostaje i da – nema koraka nazad. Dodik je na to dodao da je bilo "zloupotreba od strane visokog predstavnika koji su nametali“ određene nadležnosti, a što nije u nadležnosti države. Taj stav RS nije, kazao je, u funkciji rušenja BiH, ali smatra da treba da se razgovara o tome što je nametnuto, a ne dogovorom formirano na nivou BiH, poput Suda i Tužilaštva BiH, koje, kaže, ne smatra da treba ukinuti, već treba razgovarati kako da oni postanu uvedeni u ustavnu strukturu.

 Predsjednik RS-a i SNSD-a je dodao da na predstojećem sastanku političkih lidera u Brčko Distriktu treba odvojiti razgovore o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH i o zakonima o popisu i o sistemu državne pomoći te o odluci "Sejdić-Finci“. Ponovio je i stav kako treba postaviti transparentan, trajan sistem raspodjele prihoda od PDV-a, kao i stav da OHR i međunarodni predstavnici treba da budu van dogovora o Vijeću ministara, pri čemu je izrazio spremnost da dođe što prije do novog sastava. Dodik navodi i da je bila greška što se formirao kolegij državnog parlamenta i sada postoji jedna blokadi po pitanju Vijeća ministara, te ponovio poznate stavove koji su uvjet predstavnika RS-a za formiranje tog tijela. Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskim pitanjima. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku