hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : BiH teško u EU 2014. godine

Valentin Inzko : BiH teško u EU 2014. godine

22 Augusta
12:31 2009

Preoptimistično je očekivati da BiH postane član EU do 2014. godine, rekao visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Bosanci će morati sve više "da stoje na sopstvenim nogama" i da budu otvoreniji za kompromis.Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izrazio je sumnju da bi Bosna, kao što je nekada mislio, mogla pristupiti Evropskoj uniji 2014. godine."Preoptimistički je očekivati da to bude 2014. godine. Ali bio bi lijep simbol kada bi Bosna i druge zemlje Balkana na stotu godišnjicu atentata u Sarajevu i početka Prvog svjetskog rata mogle pristupiti EU", objasnio je Incko u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

"Uslovi EU su konkretniji nego što se misli i strategije za pristupanje su jasne. Takođe i za viznu liberalizaciju postoje jasni kriterijumi za sve. Od 174 tačka BiH je ispunila oko 150, i polazim od toga da će i preostale zadatke u tom pogledu moći da ispuni do juna 2010. godine", istakao je Inzko.Govoreći o sudbini kancelarije visokog predstavnika Incko je podvukao da će doći do tranzicije od OHR ka pojačanoj kancelariji specijalnog izaslanika EU."O konkretnim rokovima tranzicije odlučiće Savez za implementaciju mira sredinom novembra.

Trenutno imam oba mandata, i kao izaslanik EU imam 30 službenika, a vremenom će taj broj biti povećan na oko 80. Moglo bi, međutim, biti i odlučeno da se funkcija OHR produži. Ali se većina članica EU zalaže za zatvaranje OHR", ukazao je austrijski diplomata."BiH nikada neće biti centralizovana država. Nadam se, međutim, da će uprkos komplikovanim strukturama doći do većeg prosperiteta. Isto tako se ne može isključiti da će se akteri dogovoriti i pojednostaviti strukture."Kada je riječ o bonskim ovlašćenjima visoki predstavnik je upozorio da, i u slučaju da ona budu ukinuta, izaslanik EU će i dalje imati mogućnosti sankcionisanja, kao što je zaustavljanje projekata Unije, uvođenje viza za pojedine političare ili zamrzavanje njihovih računa. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku