hamburger-icon

Kliker.info

Uzmi ago koliko ti drago : Razvojna banka FBiH i direktor Džaferović razvijali samo kriminal

Uzmi ago koliko ti drago : Razvojna banka FBiH i direktor Džaferović razvijali samo kriminal

05 Marta
06:33 2009

Vlada Federacije BiH stavila se jučer na stranu teško kriminala u režiji Ramiza Džaferovića, predsjednika  Uprave Razvojne banke.

Naime, Vlada je u ulozi Skupštine te federalne institucije jučer iza zatvorenih vrata održala sjednicu i usvojila izvještaj o poslovanju bivše Investicione, a sadašnje Razvojne banke za period od 1. januara do 30. juna prošle godine.

Privatni kriteriji                              Nema više nikakve sumnje da premijer Nedžad Branković i federalni ministri, a po nalozima lidera svojih stranaka, pokušavaju na svaki način da zataškaju teški kriminal u režiji Džaferovića i zaštite ga od procesuiranja koje je, ipak, neminovno. Džaferović je stotine miliona maraka iz kase Razvojne banke podijelio po svojim i privatnim kriterijima svojih mentora i zaštitnika, pa čak i firmama koje te pare koriste za izgradnju poslovno-stambenih objekata koje iznajmljuju. Inače, Razvojna banka je formirana s ciljem da  novčano podupire razvojne projekte iz oblasti proizvodnje što garantuje otvaranje novih radnih mjesta.Treba reći da su i Upravni odbor i Džaferović nezakonito imenovani. Uz to, on je u direktnom sukobu interesa jer je vlasnik revizorske firme „Džaferović“. Preduzećima koja su angažovala tu njegovu firmu iz kaserazvone banke isplatio je oko 65 miliona maraka, a ona su mu se oduživala uplaćujući zamašne sume novca na njegov račun!

Zatvoreno za javnost                                   I to nije sve. Finansijska policija dobila je nalog Tužilaštva Kantona Sarajevo da obavi kontrolu poslovanja Razvojne banke, ali je Džaferović napao i istjerao inspektore zbog čega je kontrola privremeno obustavljena.Jučer oko podne, iz Vlade Federacije stiglo je saopćenje sa njenog zasjedanja u ulozi Skupštine Razvojne banke koje je bilo zatvoreno za javnost.Vlada je u ulozi Skupštine Razvojne banke dala punu podršku Upravi i organima banke da u skladu s važećim propisima nastave dosadašnje aktivnosti na izvršavanju zadataka – stoji, pored ostalog u tom saopćenju što nije ništa drugo nego podrška Džaferoviću da nastavi s kriminalom i indirektan napad na Finansijsku policiju.Međutim, sinoć, oko 19 sati, iz Vlade FBiH stiglo je novo saopćenje u kojem se kaže da se od Uprave banke i Finansijske policije traže svi relevantni podaci „koji se odnose na posljednja događanja u vezi s kontrolom poslovanja ove finansijske institucije“. Dodaje se da će Vlada na sljedećoj sjednici, u ulozi Skupštine Razvojne banke o tome raspravljati.

Zašto šute stranke na vlasti i njihovi lideri                               Otkrića o kriminalu ogromnih razmjera u Razvojnoj banci izazvala su zaprepaštenje u javnosti. Međutim, političke stranke na vlasti i njihovi lideri, prije svih Sulejman Tihić, koji je dao zeleno svjetlo za imenovanje Džaferovića, ali i Dragan Čović, Božo Ljubić i Haris Silajdžić, uopće se ne oglašavaju o cijelom slučaju. I dalje je otvoreno pitanje zašto šute o očiglednom kriminalu.SDP je pokrenuo inicijativu da se sazove vanredna sjednica Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o poslovanju Razvojne banke i da Džaferović odmah bude smijenjen. Međutim, kako nezvanično saznajemo, ta inicijativa nije naišla na odobravanje s tranaka na vlasti u FBiH. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku