hamburger-icon

Kliker.info

Uzbuna u Francuskoj: Eksplozija u nuklearnom centru! Poginuo 1 radnik, 4 ozlijeđena…

Uzbuna u Francuskoj: Eksplozija u nuklearnom centru! Poginuo 1 radnik, 4 ozlijeđena…

12 Septembra
15:05 2011

U francuskom nuklearnom centru Marcoule u blizini grada Nimesa došlo je do eksplozije u kojoj je poginula jedna osoba. Nakon eksplozije nije došlo do curenja radijacije. Četiri su osobe ozlijeđene u eksploziji, od kojih je jedna u teškom stanju.- Ovo nije nuklearna, nego industrijska nesreća. Požar koji je uzrokovao eksplozije je pod kontrolom, stoji u priopćenju EDF-a, Nacionalnog distributera za električnu energiju.

– Nisu poduzete mjere izoliranja ili evakuacije djelatnika u Codoletu jer nisu bile potrebne – navodi se u priopćenju francuskog ministarstva unutarnjih poslova. – Ranjeni nisu bili ozračeni, a jedna je osoba poginula u eksploziji – dodaje se.Mjesto nesreće nalazi se 20 kilometara sjeverno od povijesnog grada Avignona koji je u ljetnim mjesecima krcat turistima.Nuklearni centar Marcoule otvoren je 1955. godine, a u prošlosti je bio dom prve generacije francuskih nuklearnih reaktora.No, svi tamošnji nuklearni reaktori zatvoreni su prije više od 25 godina.

 Umjesto za komercijalnu proizvodnju energije, Marcoule se već dulje vremena koristi kao postrojenje za procesiranje radioaktivnog otpada.- Prema dostupnim informacijama, do eksplozije je došlo u postrojenju za spaljivanje nisko i srednje radioaktivnog otpada. Eksplozija je izazvana kemijskim, a ne nuklearnim procesom – rekao je dr. Zdenko Šimić, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva (HND).Francuska je jedna od vodećih zemalja u svijetu u korištenju nuklearne energije jer iz nuklearki dobiva čak 75 posto energije. U toj je zemlji u pogonu 58 reaktora dok je jedan u gradnji. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku