hamburger-icon

Kliker.info

Uvažena žalba Dragana Vikića : Sud vraća na posao bivšeg komandanta specijalaca

Uvažena žalba Dragana Vikića : Sud vraća na posao bivšeg komandanta specijalaca

24 Jula
04:33 2012

Proslavljeni ratni heroj Dragan Vikić dobio je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim se nalaže njegov povratak na poziciju komandanta Specijalne jedinice Federalne uprave policije. Ovu informaciju za naš list potvrdio je njegov advokat Alen  Nakić. – Riječ je o rješenju koje je doneseno povodom žalbe gospodina Vikića koja je izjavljena protiv rješenja Općinskog suda u Sarajevu donesenog u maju ove godine, a kojim je odbijen njegov zahtjev za vraćanje na posao, odnosno njegov prijedlog za određivanje mjere osiguranja kojim je on tražio da se vrati na mjesto komandanta Specijalne jedinice Federalne uprave policije – kazao nam je Nakić.

Prema njegovim riječima, Kantonalni sud u Sarajevu u cijelosti je uvažio žalbu Dragana Vikića i otklonio sve nezakonitosti iz prvostepenog postupka. Nakon ovog rješenja, koje je doneseno prije nekoliko dana, Vikić treba biti vraćen na posao. – Sada se treba pokrenuti postupak za ostvarivanje prava iz rješenja, što znači da ćemo se prvo obratiti Federalnoj upravi policije kao njegovom poslodavcu da ga mirnim putem vrati na posao. Ako ne bude postupljeno po njegovom zahtjevu, zakon predviđa i konsekvence na neizvršenje sudske odluke, pogotovo kada se radi o zaštiti prava uposlenika – kazao nam je Nakić. Ističe da je neizvršenje sudske odluke krivično djelo. Dodaje da, ako se mirnim putem ne ispoštuje zakon, sud ima prinudne mehanizme u izvršnom postupku da provede rješenje. On podsjeća da se ista situacija desila s vraćanjem na posao direktora Porezne uprave Federacije BiH Midhata Arifovića.

Pogrešno izračunat staž            Kantonalni sud je zaključio da Vikić ima 37, a ne 40 godina radnog staža, što je bio razlog za njegovo penzionisanje. Podsjetimo da je Vikića smijenio, odnosno prinudno penzionisao, direktor FUP-a Dragan Lukač.(Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku