hamburger-icon

Kliker.info

Ustavni sud FBiH : Ne kanalu na hrvatskom jeziku!

Ustavni sud FBiH : Ne kanalu na hrvatskom jeziku!

10 Juna
22:27 2008

Prijedlog zakona o javnom servisu Radio-televizije (RTV) Federacije BiH ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda, odlučilo je Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH, postupajući po zahtjevu Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Ovaj klub delegata smatrao je da su predložena zakonska rješenja suprotna međunarodnim dokumentima, navodeći spornim to što za Prijedlog zakona nisu glasali klubovi delegata srpskog i hrvatskog naroda, da je usvojen preglasavanjem hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i donesen suprotno proceduri o radu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Osim navedenog, Klub Hrvata je predložio i osnivanje kanala na hrvatskom jeziku.

Presudu Vijeća, donesenu na sjednici 28. maja, obrazložio je danas predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Mirko Bošković.

Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da razmatra da li je predloženo rješenje organizacije RTV Federacije BiH na jednoj radio i jednoj TV mreži na teritoriji Federacije BiH optimalno i adekvatno rješenje, jer je to pitanje u nadležnosti izvršne i zakonodavne vlasti.

Vijeće jedino može cijeniti da li zakon povrjeđuje vitalni nacionalni interes, a kako je zaključilo, u svim odredbama osporenog Prijedloga zakona na isti način se tretiraju sva tri konstitutivna naroda, jer se u cijelom tekstu upotrebljava samo pojam konstitutivni narodi, bez pojedinačnog poimanja bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Također, kada je riječ o programskim principima i njihovom ostvarivanju, Vijeće smatra da predložena rješenja ne daju bilo kakvog osnova iz kojeg se može zaključiti da će Hrvati biti diskriminirani u odnosu na dva konstitutivna naroda.

Vijeće je nadalje konstatiralo da ne postoji mogućnost preglasavanja jednog konstitutivnog naroda pri donošenju odluka Upravnog odbora RTV Federacije BiH, jer se odluke Upravnog odbora donose većinom glasova od ukupnog broja svih članova, dok je za najvažnija pitanja potreban konsenzus članova.  

Utvrđeno je da nisu povrijeđena ni međunarodni dokumenti, jer Prijedlogom zakona nije uskraćeno bilo koje pravo hrvatskom narodu, a ni pojedincima, propisano tretiranim međunarodnim aktima, a da je istovremeno to pravo konstituirano za druga dva konstitutivna naroda i ostale u BiH.

Vijeće je utvrdilo da je Prijedlog zakona razmatran suprotno odredbama Poslovnika o radu Doma naroda koje se odnose na donošenje zakona po hitnom postupku.

Ocijenjeno je da Klub Hrvata nije bio u mogućnosti informirati se o predloženim rješenjima, da je Prijedlog zakona uvršten u dnevni red prije pribavljanja mišljenja nadležnih radnih tijela, te da podnositelj nije naveo razloge koji su neophodni da Prijedlog zakona bude razmatran po hitnom postupku.

Prema mišljenju Vijeća, povrede postupka propisane u Poslovniku o radu Doma naroda kod ovog zakona ne mogu se tretirati kao povreda nacionalnog interesa konstitutivnog hrvatskog naroda, pogotovo zbog toga što se Klub Hrvata izjasnio da navedeni zakon bude uvršten u dnevni red i što se pristupilo glasanju po principu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Mi ćemo iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da bi nam dale i otvorile prostor da možemo nešto tražiti prema vani", izjavio je novinarima nakon objavljivanja odluke šef Kluba hrvatskih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Josip Perić.

On je dodao da je odluka Ustavnog suda očekivana, posebno u svjetlu stava visokog predstavnika da Hrvati u BiH ne mogu imati svoj kanal.

"Ono što je problematično i simptomatično, Hrvati se kontinuirano preglasavaju, u njihovo ime neko drugi odlučuje, i to je ono što Ustavni sud u ovom predmetu nije ni mogao uzeti u obzir. Zbog toga je pravno korektno odrađena procedura. Mi ćemo politiku i sve ostalo, u zaštiti hrvatskog interesa, itekako tražiti. Mi nećemo odustati od prava kojeg imaju i druga dva naroda", kazao je on.

Naglasio je kako u BiH nema suživota bez konsenzusa tri naroda, te da neće biti sreće ni za koga ukoliko neko bude nezadovoljan.

"Mislim da je hrvatski narod najkonstruktivniji i da se jedini bori za ovu državu. Evo i danas smo opet na Ustavnom sudu, jer se pokazalo da je sve ono što smo govorili ispravno, jer se preglasavanjem donose zakoni i otimaju sredstva. Na kraju ispada da ova država neće moći biti isfinansirana zahvaljujući i zloupotrebama i korištenju budžetskih sredstava za one koji to ne zaslužuju", rekao je Perić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku