hamburger-icon

Kliker.info

Uspostava Vijeća ministara :U Mostaru danas pregovori politiičkih lidera

Uspostava Vijeća ministara :U Mostaru danas pregovori politiičkih lidera

05 Septembra
06:30 2011

Lideri šest političkih stranaka, čiji predstavnici čine kolegije Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, danas će u Mostaru razgovatrati o fromiranju vlasti na državnom nivou. Dva HDZ-a sazvala su današnji sastanak kako bi se pokušao postići napredak u uspostavi Vijeća ministara, koje nije formirano jedanaest mjeseci nakon izbora u BiH. Dolazak su najavili predsjednici HDZ-a 1990, SDA, SNSD-a, SDP-a BiH, SDS-a .

Vodeće srpske političke stranke u BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Srpska demokratska stranka, najavile su da će zatražiti da svi zakoni koji nisu u isključivoj nadležnosti države prije donošenja u državnom Parlamentu obvezno dobiju podršku parlamenata čime bi se još dodatno ojačala uloga entiteta. Predsjednik Socijaldemokratske stranke BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je kako od susreta u Mostaru ne treba očekivati spektakularne rezultate. Evo šta su dan prije pregovora u Mostaru ya Vijesti.ba izjavili neki od učesnika razgovora

NIKOLA LOVRINOVIĆ, HDZ: "Očekujem od sutrašnjeg sastanka da konačno dođe do dogovora i jednog trenutka mora taj dan doć. Politički dogovor nema altertnative i jedino na taj način Bosna može funkcionirati."

HALID GENJAC, SDA: "Možda nema osnova za neka pretjerana očekivanja međutim može se očekivati da ovo bude početak jednog kruga razgovra koji će konačno rezultirati, uz spremnost za kompromis sa svih strana, da se dobije Vijeće ministara."

Jahorinska uvertira mostarskom sastanku ubila je i ono malo nade u skoro formiranje Vijeća ministara. Jedna od funkcija koju Dodik ne da je Ministarstvo vanjskih poslova čijim radom do sada nije zadovoljan.

MILORAD DODIK , SNSD: "To je motiv zbog kojeg mi insistiramo na ministru vanjskih poslova, jer dosadašnje aktivnosti raznih ministara vanjskih poslova bile su isključivo usmjerene protiv interesa RS-a i onog što je bazično naš zahtjev."

Damir Hadžić, potpretsjednik SDP-a, ne očekuje napredak jer će SNSD biti isključiv i ultimativan.

DAMIR HADŽIĆ, SDP: "Što se nas tiče ukoliko će se tamo tražiti neki novi kurs koji bi podrazumijevao da uđemo u aranžmane koji bi podrazumjevao podjelu fotelja, to mogu zaboraviti."

MLADEN BOSIĆ , SDS: "Ukoliko druge strane prihvate našu argumentaciju smatram da ćemo vrlo lako dogovoriti u Mostaru u ponedjeljak kako će izgledati budući Savjet ministara."

Međutim tema razgovora neće biti samo vlast na državnom nivou, nego i ona u Federaciji.

NIKOLA LOVRINOVIĆ : "Pa rekonstrukciju Federalne Vlade ćemo svakako tražiti jer mi mislimo da vlast u BiH može biti samo ona koja može funkcionirati i da u tom kontekstu se svi trebamo odreći maksimalističkih zahtjeva, napraviti nešto što može zapravo funkcionirati što je Bosni konačno potrebno."

HALID GENJAC: "Mislim da sutra neće biti spremnosti onih koji su bitni za te razgovore da se razgovara o rekonstrukciji Federalne vlade. Mislim da nije ni dobro da se otvara ta priča sad."

Četiri mjesta koja im pripadaju neće prepustiti nikome i ni pod čijim pritiscima, poručio je Dodik. HDZ-ovi žele da legalni i legitimni predstavnici čine vlast i na državnom i na entitetskom nivou. Platformaši zahtijevaju četiri ministarska mjesta i priču o Vladi Federacije smatraju završenom. Tako će mostarski sastanak vjerovatno završiti kao i svi dosadašnji, bezuspješno. (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku