hamburger-icon

Kliker.info

Uspjeh mlade Sarajke iz Francuske : Berina Mulović pobijedila na konkursu Evropske unije

Uspjeh mlade Sarajke iz Francuske : Berina Mulović pobijedila na konkursu Evropske unije

15 Oktobra
05:19 2012

Život piše romane. U novom je glavni lik dvadesetogodišnja Berina Mulović, iz francuskog grada Toulousea. Pobjednica je velikog konkursa Evropske unije o temi Dvadeset godina sporazuma iz Maastrichta. U godini kada se Evropa još više udružila i zbližila počeo je rat u BiH i rodila se Berina. Priča o njoj storija je o mladoj osobi koja iz godine u godinu bilježi sjajne rezultate za ponos njene dvije domovine – Bosne i Hercegovine i Francuske.

27 zemalja 23 jezika

Od danas, Berina Mulović je specijalni gost u EU u Bruxellesu, gdje će je primiti i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Mlada francuska Sarajka imaće čast da nagradu primi iz ruku najviših zvaničnika EU i da učestvuje u radu nekih od tijela Evropske komisije.Berina Mulović trijumfovala je sa pisanim radom u kojem je obradila EU, zajednicu 27 zemalja sa 23 jezika. Od toliko jezika prisutnih u Bruxellesu Berina tečno govori i piše na francuskom, engleskom, španskom, a uskoro će i na češkom. U Pragu je na trećoj godini studija evropskih prava, gdje također bilježi samo dobre rezultate. Poznavanje jezika koji se koriste na područjima bivše nam države se podrazumijeva. Ali za svaki slučaj vrijedna i skromna djevojka ima i zvaničnu diplomu jednog francuskog koledža za hrvatski književni jezika.Iako je još kao beba otišla iz BiH, zemlju svog rođenja svakog ljeta upoznaje sve bolje. Dobrovoljno učestvuje u raznim kulturnim akcijama zbližavanja bh. mladih sa vršnjacima iz Francuske. Ljetos je u Stocu, zajedno sa poznatim fotografom Milomirom Kovačićem Strašnim, bila na raspolaganju mladim likovnim umjetnicima, polaznicima najpoznatije francuske škole za pejzaže.

Vozom po Evropi

Osvajanjem visoke nagrade Berina Mulović dobija i plaćeni jednogodišnji staž u jednoj od komisija Evropske unije. Posvetiće se radu o temi o proširenju najveće zajednice evropskih zemalja sa novim državama sa Balkana.- Ovom nagradom za korak sam bliža ostvarenju svojih maštanja. Žarko želim da jednog dana uplovim u diplomatske vode i da na taj način pomognem još većem zbližavanju BiH i Francuske, kaže Berina.Poslije Bruxellesa mladu djevojku očekuje i 15-dnevno nagradno putovanje vozom za dvije osobe po svim zemljama Evropske unije. Pavle Pavlović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku