hamburger-icon

Kliker.info

Upoznajte lijepu Zehru Hodžić, novog oficira američkih marinaca

Upoznajte lijepu Zehru Hodžić, novog oficira američkih marinaca

28 Septembra
12:57 2011

Zehra Hodžić, mlada marinkinja bosanskog porijekla, u Američkoj ratnoj mornarici je, na prigodnoj svečanosti u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, promaknuta u kaplara, što joj je prvi komandnii čin. Zehra je, naime, članica posade američkog komandnog broda šeste flote USS Mount Whitney koji je trenutno na remontu u Lencu. Unapređenju je prisustvovala njezina nana Tatle Hazanović, teta i dva tetka koji su na svečanost doputovali iz Velike Kladuše.

Hodžić je 23-godišnjakinja koja je zajedno s majkom iz Velike Kladuše emigrirala u SAD 2004. godine. Otac joj je poginuo u bosanskom ratu, a majka trenutno živi na Floridi. Zehra je u Americi završila srednju školu da bi nakon toga studirala dvije godine za tehničara radiologa. No, s ekonomskom krizom, nastupilo je vrijeme kada više nije mogla plaćati fakultet, odnosno pronaći posao s kojim bi se uzdržavala uz studij.

Nije željela ulaziti u dugove i odlučila se za marince jer oni osiguravaju fakultetske stipendije, tako da namjerava završiti studij za inženjera elektronike. Prošla je više od godinu dana obuke za marince za koju kaže da je vrlo zahtjevna, više mentalno nego fizički, jer u tom periodu civile pretvaraju u vojnike, mijenjajući sve njihove dotadašnje životne navike. Sada kao elektro tehničar prvi puta služi na brodu Američke ratne mornarice.

– Jako sam uzbuđena i zahvalna što mi je pružena ova prilika – kaže Zehra, napominjući da joj se jako sviđa zajedništvo koje vlada među marincima. Činove joj je uručio kapetan Ted Williams, a u postavljanju na ovratnike košulje pomogla joj je nana. – Zehru sam uvijek podržavala da radi ono za što se je odlučila – rekla je Tatle Hazanović.Williams je kazao da se Zehra Hodžić odlično istaknula te da se radi o sjajnoj marinkinji koju čeka dobra budućnost. Inače, šesta flota svojevremeno je trebala biti prva „crta obrane“ na moru u hladnom ratu protiv SSSR-a, a nedavno je u Libiji sudjelovala u rušenju Gadafijeva režima, gdje je upravo Mount Whitney bio zapovjedni brod.(Kliker.info-jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku