hamburger-icon

Kliker.info

Uoči suđenja u Mostaru za slučaj “Vranica”: Željko Džidić pobjegao u Hrvatsku! (Video)

Uoči suđenja u Mostaru za slučaj “Vranica”: Željko Džidić pobjegao u Hrvatsku! (Video)

23 Oktobra
04:50 2011

Željko Džidić, prvooptuženi za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima iz mostarske zgrade "Vranica", u kojoj je bila smještena komanda Četvrtog korpusa Armije RBiH, pobjegao je u Hrvatsku!Kako saznaje "Dnevni avaz", vijest o njegovom bijegu u gradu na Neretvi otkrivena je uoči glavnog pretresa koji je na Kantonalnom sudu u Mostaru bio zakazan za utorak, 25. oktobra.

Razdvajanje postupka            Ovu informaciju potvrdio nam je kantonalni tužilac Sead Đikić, koji je kazao da je predsjednik Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru Zoran Krtalić donio rješenje o odgađanju glavnog pretresa u predmetu protiv optuženih Džidića te Mate Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića. – Prvooptuženi Džidić bio je obaviješten pisanim putem, nakon čega se dostupnica vratila. Onda je Sud putem njegovog advokata Marija Bogdanovića dobio informaciju da je on odselio u Hrvatsku i da se ne namjerava više javljati na pozive suda – rekao nam je Đikić. Sud je odlučio da će stranke i branioci te članovi Sudskog vijeća kao i punomoćnik oštećenih porodica naknadno biti obaviješteni o zakazivanju novog pretresa.

– Što se tiče Tužilaštva, mi ćemo poduzeti sve mjere da se postupak nastavi, a u svakom slučaju, tražit ćemo da se odredi pritvor, odnosno da se raspiše potjernica za Džidićem kako bi bio obavezan da pristupi ročištu. Jer, bit će vrlo teško obezbijediti njegovo prisustvo budući da je izjavio kako se ne namjerava javljati na suđenja. Mi ćemo predložiti da se postupak razdvoji, jer nije moguće u odsustvu voditi suđenje u dijelu koji se njemu stavlja na teret, a za ovu trojicu optuženih predložit ćemo da se nastavi postupak – pojasnio je Đikić.Džidićev advokat Mario Bogdanović, pak, kratko nam je kazao kako on samo zna da je glavni pretres odgođen i ništa više?!

Ogorčene porodice                     Porodice mučki ubijenih boraca Armije RBiH, nosilaca "Ztanog ljiljana", već su 18 godina suočene s činjenicom da još niko nije odgovarao za zločin počinjen nad njihovim najmilijima. Vijest o bijegu Džidića, u trenutku kada je glavni pretres označavao početak novog, četvrtog suđenja u slučaju "Vranica", nakon što je Vrhovni sud FBiH još 2008. godine poništio treću oslobađajuću presudu, porodice mostarskih heroja dočekale su s ogorčenjem. – Već godinama trpimo strašne opstrukcije od pravosuđa, od očitog izbjegavanja zakonskih obaveza do obnavljanja postupka. Mi smo izgubili muževe, očeve, sinove, a među nama je pet majki čiji su sinovi jedinci ubijeni. One su se zaklele na mezarima svojih sinova da će istrajati dok su žive u traganju za istinom i osudi za zločin – izjavila je Azra Penava, čiji je muž Fahir među ubijenim borcima.

Rešidović obaviještena

 I  zastupnica oštećenih, porodica ubijenih boraca, advokat Edina Rešidović obaviještena je o tome da je glavni pretres odgođen. – Kako zastupam oštećene, nisam strana u postupku, odnosno, nemamo mogućnost da sada nešto direktno predlažemo sudu – kazala nam je Rešidović. Meliha Smajkić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku