hamburger-icon

Kliker.info

Univerzalni jezik stolačke pleh muzike : Gradski orkestar Stolac već je 90 godina simbol grada na Bregavi

Univerzalni jezik stolačke pleh muzike : Gradski orkestar Stolac već je 90 godina simbol grada na Bregavi

26 Septembra
16:40 2021

Gradski orkestar Stolac je jedan od simbola grada na Bregavi. Tokom ljeta raznim aktivnostima obilježena je 90. godišnjica njegovog djelovanja kao najstarije kulturne institucije u ovom hercegovačkom gradu.

Stolačka pleh muzika, kasnije Gradska limena glazba/muzika Stolac, a danas Gradski orkestar, imao je tri „početka“. Osnovan je daleke 1931. godine na inicijativu grupe entuzijasta pod imenom “Gradski duhački orkestar”. Njegov razvoj je zaustavio Drugi svjetski rat da bi svoj vrhunac doživio od 1975. godine pod vodstvom kapelnika Ivice Cepanca, iz Varaždina, člana Simfonijskog orkestra u Mostaru.

Gradski orkestar je dostojanstveno predstavljao Stolac na gotovo svim kulturnim događajima bivše Jugoslavije. Usljed agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu Gradski orkestar ponovo prestaje sa radom. Prostor u kojem je djelovao je promijenio namjenu, a veći dio instrumenata je prodan kao sekundarna sirovina.

Muzika je univerzalni jezik

Rad mu je obnovljen 2006. godine, zahvaljujući požrtvovanju starih članova i podršci prijatelja iz cijelog svijeta.

Postava Orkestra godinu nakon osnivanja, davne 1932. godine

“Od starih muzičara iz orkestra potekla je inicijativa da se ponovo okupimo, da animiramo omladinu i pokušamo barem djelomično vratiti stari sjaj. U aprilu 2006. godine održana je obnoviteljska skupština Udruženja građana ‘Gradska limena glazba/muzika’ Stolac i orkestar je počeo s radom”, prisjeća se Džemal Tucaković, predsjednika orkestra.

Budući da je Stolac bio jedan od najrazrušenijih gradova u Bosni Hercegovini, dodaje, problem nedostatka prostorija je kompenziran boravkom u privatnim prostorima, a instrumenti su se sakupljali od prijatelja iz Norveške, Francuske, Njemačke, Engleske i mnogih drugih zemalja.

Gradski orkestar jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća od 2014. godine djeluje u Šarića kući koja, nažalost, nije adekvatan prostor jer njena obnova nije urađena kvalitetno. Krovna konstrukciju prokišnjava i zbog toga se urušava objekt koji postaje sve opasniji za upotrebu, naročito jer su korisnici prostora uglavnom djeca i omladina.

Orkestar je u svojoj historiji imao ‘tri početka’ – postava iz 1955. godine

Za rad orkestra potrebna su velika sredstva i odricanja jer su instrumenti vrlo skupi.

Pomoć ambasada

“Gradski orkestar djeluje kao udruženje građana. Nismo na budžetu Općine Stolac pa zbog toga sredstva tražimo na drugim nivoima vlasti, kod stranih i domaćih organizacija i institucija. Imamo odličnu saradnju sa američkom, norveškom i drugim ambasadama koje su prepoznale naš rad i godinama podržavaju naše projekte“, dodaje Tucaković.

U sklopu obilježavanja 90 godina postojanja uz program upriličena je izložba “U susret monografiji”, prezentacija video zapisa, svečana akademija, te koncert. Također, uručene su zahvalnice pojedincima i organizacijama koje daju podršku djelovanju orkestra.

“Naš rad su prepoznali i podržavaju Norveška ambasada, organizacija Tutti, OSCE, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo obrazovanja nauke i kulture i sporta HNK, Federalno Ministarstvo kulture, Općina Stolac, te Ambasada SAD-a i mnoge druge organizacije i pojedinci. Na ovaj način dobili smo više prijatelja i saradnika jer sami tražimo sredstva, apliciramo na grantove i projekte. Na tom putu mnogo učimo, ponekad promašimo, ali se ne predajemo”, kaže Tucaković.

Orkestar kroz svoje članstvo na najbolji način dokazuje da kultura spaja ljude, kaže Džemal Tucaković

Od samog početka svog djelovanja orkestar je postao jedan od simbola grada i bio njegov najbolji ambasador širom Jugoslavije. I danas orkestar u svom članstvu ima muzičare svih socijalnih, starosnih i gender kategorija.

“Orkestar kroz svoje članstvo na najbolji način dokazuje da kultura spaja ljude i da ona ne poznaje nikakve granice, da ruši predrasude. U našem radu nacionalna pripadnost ne igra nikakvu ulogu, pa mi bude neugodno kad od nekih medija dobijem molbu da im pripremim tri sagovornika po nacionalnom ključu”, pojašnjava Tucaković.

Intoniranje himni na Bilinom polju

Od obnavljanja rada Orkestar je nastupao u većini bosanskohercegovačkih gradova i u pojedinim evropskim državama.

Izvođenje himni Bosne i Hercegovini i Grčke na stadionu Bilino polje u Zenici 2013. godine

“Gradski orkestar danas ponosno nastavlja uspješnu tradiciju. Posebno izdvajamo naše učešće na utakmicama fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovini. Krunom našeg bavljenja muzikom smatramo intoniranje himni pred početak kvalifikacijske nogometne utakmice za Svjetsko prvenstvo u Brazilu između Bosne i Hercegovine i Grčke, na stadionu Bilino polje. Tu su i međunarodni nastupi u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Španiji, kao i nastupi na Sarajevo Film Festivalu, Baščaršijskim noćima, Danima evropskog naslijeđa, KIDS festivalu, Večernjakom pečatu, Smotri orkestara te mnogobrojnim koncertima širom Bosne i Hercegovine”, ističe Tucaković.

O djelovanju i historiji Gradskog orkestra Stolac snimane su reportaže za nacionalne televizije Norveške, Švedske, Francuske, Hrvatske, kao i za bh. televizije i portale. UNICEF je nagradio CIN Sarajevo za dokumentarni film o orkestru, a redateljica Jasmila Žbanić snimila je kratki film prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Stolački orkestar imao je zapažen nastup i na SFF-u 2014. godine

“Posebno smo ponosni organizacijom tematskih festivala i tradicionalnom organizacijom Festivala muzike Stolac – poznatijeg kao FEMUS, kojim grad na Bregavi postaje centar muzike koja je univerzalni jezik čovječanstva”, kaže Tucaković.

Prvomajska budnica

Umjetnički fotograf svjetskog renomea Milomir Kovačević Strašni napravio je izložbu o orkestru pod nazivom “Oda de la Jolie”, koja je više puta postavljana u Parizu i Stocu.

“Okupljamo veliki broj mladih ljudi, a od obnove rada do danas kroz orkestar je prošlo više od stotinu članova koji su svoje prve note naučili u orkestru i koji su danas studenti ili uspješni ljudi. Naš kolektiv broji 30-ak aktivnih muzičara, od kojih je pola mlađe od 20 godina. Ova činjenica na najbolji način potvrđuje da orkestar ima svijetlu budućnost”, pojašnjava Tucaković.

Pandemija je otežala rad orkestra i njegove tradicionalne aktivnosti.

“Prvomajska budnica je jedna od naših redovnih aktivnosti. Nakon što smo prošlu godinu svirali iz Šarića kuće zbog pandemije, ovog maja smo se vratili na stolačke ulice ustaljenom maršrutom. Ovogodišnja Prvomajska budnica je bila posvećena onima kojih više nema, od članova Orkestra i građana Stoca, a koji su imali veliki udjel u našem radu”, poručuje na kraju razgovora Džemal Tucaković.

Senad Voloder (AJB)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Patriota
    Patriota 26 Septembra, 19:17

    Kroz ovu pleh muziku prosli su mnogi napredni Stolacki mladici. Prvi plesni sastav, djelovao je pedesetih godina proslog vijeka. Trubu je svirao Hakija Rizvanbegovic, saksafon, Dzemal Premilovac, klarinet, Dzemo Suko, bubnjeve, Dzemica Hrle. U periodu od 1959 do 1964 djelovao je jedan manji sastav koji je svirao plesnu muziku, zvali su se Plave sjene. Trubu je svirao Muhamed Saric, saxafon i klarinet Sead Hasanagic zvani Bato, trombon Ale Hodjic, gitaru i trubu je svirao Halil Mekic Ceja, na bubnjevima su se smjenjivali Mirsad Saric, Hamica Rizvanocic, a kasnije Mujo Puzic. Valja napomenuti da je orketraciju radio Ceja, skidale su se pjesme sa festivala San Remo i domacih festivala zabavne muzike. Uz ovaj sastav su pjevali
    zabavne pjesme Esad Sator, Mehmed Topic, Ale Hodzic i mnogi drugi. Uglavnom je to bio plodan period u istoriji razvoja Stolacke muzike. Neka ne zamjeraju oni koje nismo ovdje pomenuli, bio bi dugacak spisak, svih onih koji su ostavili pecat u razvoju Stolacke pleh muzike.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku