hamburger-icon

Kliker.info

Ultimatum : Grčka ima tri dana da prihvati zahtjeve Eurogrupe

Ultimatum : Grčka ima tri dana da prihvati zahtjeve Eurogrupe

12 Jula
21:46 2015

Alexis-Tsipras76Eurogrupa traži od Grčke da u iduća tri dana donese dalekosežne reforme.Ministri finansija 19 zemalja eurozone završili su sastanak u nedjelju s novim zahtjevima koje će Grčka u sljedeća tri dana trebati prihvatiti kao uvjet za početak pregovora o trećem paketu financijske pomoći.

Austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling izjavio je da je Eurogrupa zatražila novi reformski program, koji treba prihvatiti grčki parlament, njegov finski kolega Alexander Stubb rekao je da su se ministri dogovorili oko dalekosežnih uslova koji moraju biti prihvaćeni u grčkom parlamentu do 15. jula, to jest u sljedeća tri dana. To se odnosi na privatizaciju, penzijski sistem , tržište rada i na porez na dodanu vrijednost, dodao je Stubb.

“Bez toga, neće biti pregovora o novom paketu pomoći”, rekao je Schelling.

Predsjednik Euroskupine Jereon Dijsselbloem rekao je da će s rezultatima sastanka Eurogrupe upoznati čelnike eurozone, koji su započeli vanredni  summit o Grčkoj u trenutku kada je završio sastanak Eurogrupe.

Predsjednik Eurogrupe Dijsselbloem je rekao da “još ima otvorenih pitanja” i da je sada čelnicima zemalja eurozone da odluče što dalje. “Prešli smo dug put, a ostala su otvorena još neka važna pitanja i o njima će odlučivati čelnici eurozone“, rekao je Dijsselbloem.

Povjerenik za ekonomske i finansijske poslove Pierre Moscovici rekao je da postignut napredak, da se ostale neke razlike te da je sada na čelnicima zemalja eurozone da pronađu rješenje.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku