hamburger-icon

Kliker.info

Ukrajinski vojnik iz Soledara: Napušteni smo

Ukrajinski vojnik iz Soledara: Napušteni smo

12 Januara
22:54 2023

Ukrajinski  predsjednik Volodimir Zelenski obećao je “svu nužnu pomoć” vojnicima koji pružaju otpor ruskim napadima u Soledaru i u Bahmutu, gradovima na istoku zemlje koje Rusija po svaku cijenu želi zauzeti kako bi promijenila tijek rata.

“Želim istaknuti da će jedinice  koje brane ove gradove biti opskrbljene municijom  i svim što je potrebno, i to brzo i neprestano”, objavio je Zelenski na Facebooku nakon sastanka s glavnim štabom .

Situacija u Soledaru je već nekoliko dana “teška” za ukrajinsku vojsku i “danas su se nastavile žestoke i silovite borbe”, rekla je ranije zamjenica ministra obrane Hana Maljar.

Maljar je rekla je da se broj ruskih jedinica  povećao s 250 na 280 jer Moskva nastoji preuzeti “stratešku inicijativu”.

Soledar, koji je ime dobio po rudnicima soli, smješten je 15 km sjeveroistočno od Bahmuta koji ruske snage mjesecima opsjedaju.

U isto vrijeme ukrajinski vojnik koji se nalazi u Soledaru, istočnom gradu u kojem se trenutno vode najžešće borbe, opisao je za CNN današnju situaciju na ratištu. Rekao je da se vojnici osjećaju napušteno.

CNN nije otkrio identitet vojnika, iz sigurnosnih razloga. Naveo je da su se ukrajinski vojnici pokušali povući, ali da su Rusi već došli.

“Ako danas ne bude naredbe za povlačenje, najvjerojatnije nećemo imati vremena za odlazak. Rečeno nam je da ćemo biti povučeni. Sada smo jednostavno napušteni. Ponestaje nam hrane, vode, a ima i ranjenih vojnika. Imamo još nešto municije”, rekao je vojnik telefonski za CNN.

Vojnik kaže da je posljednja evakuacija bila prije tri dana te da je zapovijed glasila da treba izdržati do samog kraja.

Plaćenici iz Wagnera jučer su objavili da su zauzeli cijeli Soledar. Video koji je danas objavljen na Telegramu, ali i na CNN-u, prikazuje vagnerovce na sjevernom rubu grada. Ukrajinska 46. brigada je poručila da izvodi protunapade u Soledaru.

“Nakon nekoliko dana povlačenja, čak smo malo napredovali. Željeznička stanica je naša, rudnik je naš. Čekamo podršku. Soledar je Ukrajina”, objavila je brigada na Telegramu.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku