hamburger-icon

Kliker.info

Udruživanje i partnerstvo sa Sjevernom Amerikom : Meksički predsjednik pozvao SAD da okonča prezir prema Latinskoj Americi

Udruživanje i partnerstvo sa Sjevernom Amerikom : Meksički predsjednik pozvao SAD da okonča prezir prema Latinskoj Americi

10 Januara
15:21 2023

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador razgovarao je u ponedjeljak s američkim kolegom Joeom Bidenom uoči 10. samita sjevernoameričkih lidera u Mexico Cityju tražeći od njega da podrži regiju Latinske Amerike.

Obrador se na bilateralnom sastanku zalagao za trgovinski sporazum Sjedinjene Američke Države – Meksiko – Kanada (USMCA), napomenuvši da bi sjevernoamerička regija koju čine tri države trebala biti prva linija u suočavanju s azijskom ekonomskom ekspanzijom.

Osim toga, meksički lider je istakao da je potrošnja po glavi stanovnika u Americi 18.100 dolara godišnje, dok je u Aziji 4.400 dolara.

“Trgovinski sporazum između Kanade, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država pokazao se kao vrijedan instrument za konsolidaciju naših proizvodnih procesa, koristeći prednosti velikog potencijala domaćeg tržišta u našoj regiji. Međutim, dolazak brodova punih robe iz Azije nastavlja da raste u našim pacifičkim lukama”, rekao je Obrador.

Meksički lider smatra da je Latinska Amerika ključni igrač u budućem ekonomskom pejzažu.

Napomenuo je da u više od pola stoljeća nije bilo stvarnog ekonomskog napora da se podstakne razvoj i stvaranje bogatstva u Latinskoj Americi, pozivajući na njenu integraciju u proizvodne linije Sjeverne Amerike.

“Udruživanje i partnerstvo sa Sjevernom Amerikom je konačna konsolidacija najvažnijeg regiona na svijetu. Imamo mnogo prednosti. Između ostalog, imamo mladu i kreativnu radnu snagu, tehnološki razvoj i bogatstvo prirodnih resursa. Udaljenost između naših zemalja dozvoljava da uštedimo na transportnim troškovima, a potražnja na našim tržištima je dovoljna”, naglasio je meksički predsjednik.

Obrador se osvrnuo na inicijativu Alijanse za napredak, ekonomski i razvojni potez tadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja da se suprotstavi sovjetskom uticaju 1960-ih. Istakao je da je 10 milijardi dolara koje je dala Kennedyjeva administracija posljednji pokušaj SAD-a da razviju latinoameričku regiju.

“Shodno tome, smatram da je vrijeme da se okonča ovo zanemarivanje, napuštanje, ovaj prezir prema Latinskoj Americi i Karibima”, dodao je Obrador.

Biden je rekao da SAD pruža više pomoći u inostranstvu nego bilo koja druga zemlja.

“Nažalost, naša odgovornost se ne završava na zapadnoj hemisferi. Nalazimo se u centru Evrope, Azije, Bliskog istoka, Afrike i Jugoistočne Azije, tako da bih volio da se fokusiramo samo na jednu regiju, ali fokusiramo se na više strana i to je ono na čemu moramo da radimo”, pojasnio je Biden.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku