hamburger-icon

Kliker.info

Udruženje Stočana „Bregava“ : Uspostavljena književna nagrada Enes Ratkušić

Udruženje Stočana „Bregava“ : Uspostavljena književna nagrada Enes Ratkušić

21 Decembra
05:04 2018

U znak sjećanja na Enesa Ratkušića, Upravni odbor Udruženja Stočana „Bregava“ uspostavio je nagradu za najbolji literarni rad maturanata Srednje škole Stolac, a koja će se zvati po ovom istaknutom sociologu, novinaru, književniku i publicisti, koji je preminuo nakon iznenadne i kraće bolesti 20.juna ove godine u 62. godini života.

Za ovu nagradu formiran je nagradni fond, a stručni žiri koji će odlučivati o izboru tri najbolja rada čine Enesovi dugogodišnji prijatelji i saradnici: Filip Mursel Begović (predsjednik), Kasim Korjenić (član) i Mensud Medar (član).

Udruženje Stočana Bregava poziva učenike Srednje škole Stolac da se prijave na Javni poziv za najbolji literarni rad na temu „Bregava – rijeka života“.

Na javnom pozivu mogu učestvovati učenici završnih razreda Srednje škole Stolac koji mogu svih literarnih izraza: poezije, proze i dr.

Radovi mogu sadržavati najviše sedam (7) kartica (1 kartica = 1.800 karaktera).

Rok za dostavljanje radova je 15.02.2019. godine do 15:00 sati.

Radove je potrebno dostaviti na e-mail Udruženja Stočana Bregava: usbregava@gmail.com ,sa naznakom: Za literarnu nagradu Enes Ratkušić i javni poziv: Bregava – rijeka života.

Rezultati javnog poziva će biti objavljeni do kraja februara 2019. godine na internet stranici Udruženja Stočana Bregava www.usbregava.ba.

Nagradni fond:

Prva nagrada: 300,00 KM, plaketa i umjetnički rad Druga nagrada: 200,00 KM i plaketa Treća nagrada: 100,00 KM i plaketa. Nagrade i priznanja će biti uručeni na svečanosti u organizaciji Udruženja Stočana Bregava.

„Enes Ratkušić je kao istaknuti stolački i bosanskohercegovački novinar i književnik svojim brojnim člancima, emisijama, autorstvom pet knjiga i ukupnim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u promociji kulturno-historijskih vrijednosti Stoca ali i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti i slobode.

Uvijek je potvrđivao svoju neizmjernu ljubav prema Bregavi i Stocu i iskazivao stav istinskog bosanskog rodoljuba i patriote. Veliki doprinos je dao u osnivanju i djelovanju Udruženja Stočana Bregava i radovao se svakom našem projektu“, ističu u Udruženju Stočana „Bregava“.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku