hamburger-icon

Kliker.info

Čudo u Odžaku : Čović, Dodik i Tihić postigli historijski dogovor o ključnim reformama

Čudo u Odžaku : Čović, Dodik i Tihić postigli historijski dogovor o ključnim reformama

08 Novembra
18:30 2008

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Sulejman Tihić saglasili su se danas da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.U zajedničkoj izjavi dostavljenoj novinarima, nakon današnjeg sastanka u Odžaku, lideri tri stranke su naveli da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalna organizacija, posebno srednjih niova vlasti.Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da pitanje državne imovine bude riješeno tako što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu, dok bi ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala entitetima, odnosno kantonima i opštinama, a u skladu sa potrebama njihovih institucija.U zajedničkoj izjavi se navodi da su se lideri saglasili da, ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude potreban Oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina pređe u vlasništvo entiteta na čijem se prostoru nalazi.Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da bi popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Popis iz 1991. "na snazi" do 2014. godine    
ideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.Strane su saglasne i da parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući i pomoć svim rasljenim licima, kao i da taj program treba uraditi za period od 2009.o 2014. godine.Tri lidera su saglasna i da je pitanje pravnog statusa Brčko distrikta potrebno urediti ustavnim zakonom, odnosno zakonom sa ustavnom dvotrećinskom većinom.Dodik, Čović i Tihić podržali su odluku Fiskalnog vijeća BiH u vezi sa utvrđivanjem budžetskog okvira za narednu godinu, koja je donesena 6. novembra, te zatražili da se pristupi izradi budžeta za 2009. godinu.Lideri SNSD-a, HDZ BiH i SDA razgovarali su danas o potrebi rekonstrukcije Savjeta ministara BiH, te istakli da se razgovori o tome nastave.

Dodik: Ne interesuje me stav Silajdžića
Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, ocijenio je da je današnji dogovor sa liderima SDA i HDZ-a BiH, Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem, u Odžaku, dobra osnova za dalje razgovore i da će o njemu biti upoznate sve političke partije u BiH.Dodik je izrazio očekivanje da će današnji okvir dovesti do najboljih rješenja za BiH na njenom evropskom putu."Smatrali smo da kao najjače političke partije u BiH treba da razgovaramo i predložimo svoje viđenje kako odgovoriti zahtjevima na evropskom putu. Za neka pitanja koja smo danas dogovorili postoji saglasnost i drugih političkih subjekata u BiH, dok su neka tek otvorena i o njima su počeli razgovori", naglasio je Dodik.Kada je riječ o ustavu, lider SNSD i premijer RS je rekao novinarima da će sve političke partije, odnosno svi politički subjekti raspravljati o njemu.Na pitanje očekuje li reagovanje Stranke za BiH, odnosno njenog predsjednika Harisa Silajdžića, Dodik je naglasio da ga taj stav ne interesuje.

Lajčak: Današnji dogovor mogao bi ubrzati evropski put
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, pozdravlja dogovor o ključnim reformskim pitanjima koji su danas postigli predsjednici SDA, HDZ-a i SNSD-a, saopćeno je iz OHR-a. "Konstruktivan pristup rješavanju problema je ono što međunarodna zajednica očekuje od domaćih političara. Ovo je dokaz da, kada postoji spremnost za otvoreni dijalog, kompromis je moguć“, ocijenio je Lajčak. 
Naglasio je da bi sporazum koji su danas postigli Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik mogao riješiti ključna pitanja za napredak ove zemlje i ubrzati njen evropski put. "Rješenja oko kojih su se oni dogovorili o pitanjima ustava, državne imovine, popisa stanovnistva i Brčko Distrikta su vrlo bliska preporukama koje je dala međunarodna zajednica. Sada je ključno da se njihov dogovor, kroz institucije, provede u djelo“,  izjavio je vioki predstavnik u BiH.   (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku