hamburger-icon

Kliker.info

U srijedu ročište u vezi sa eventualnim puštanjem na slobodu Ejupa Ganića uz kauciju

U srijedu ročište u vezi sa eventualnim puštanjem na slobodu Ejupa Ganića uz kauciju

02 Marta
22:02 2010

U srijedu u 15 sati po našem vremenu u londonskom sudu bit će održano ročište u vezi sa eventualnim puštanjem na slobodu Ejupa Ganića uz kauciju. Ukoliko on bude pušten iz pritvora, vrhunski tim pravnih stručnjaka među, kojima je i John Jones, radit će na njegovoj ekstradiciji. Ukoliko nakon ročišta u srijedu Ejup Ganić bude pušten iz pritvora, on neće moći napustiti Veliku Britaniju. Porodica je kauciju od 200.000 funti uspjela skupiti uz veliku pomoć bh. dijaspore. Njegova kćerka Emina Ganić naglašava da su od hapšenja nekoliko puta prekršena prava njenog oca.Tužiteljstvo BiH uputilo je inicijativu Ministarstvu pravde BiH za pokretanje procedure radi izručenja Ejupa Ganića našoj zemlji. Tužiteljstvo BiH ističe da je isključivo ono nadležno za procesuiranje kaznenih djela ratnih zločine počinjenih u BiH, a za koje su osumnjičeni državljani BiH.Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji je u javnosti poznat kao Dobrovoljačka ulica, u kojem je donesena naredba o provođenju istrage, a u okviru koje je jedan od osumnjičenih i Ejup Ganić. Iz ovih razloga, pravosudnim vlastima Velike Britanije, kao i diplomatskom predstavništvu ove zemlje u BiH, bit će upućen zahtjev za izručenje Ejupa Ganića BiH na dalje procesuiranje, navedeno je u saopćenju.Zbog hitnosti situacije, Tužiteljstvo BiH zatražit će i uključivanje drugih nadležnih pravosudnih institucija i institucija izvršene vlasti u BiH, prvenstveno Ministarstva pravde BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Interpola kao i Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovaj slučaj. Postupke u kojima pravosudni organi Republike Srbije raspisuju tjeralice za državljanima BiH, smatramo kontraproduktivnim i takvi gestovi samo štete istragama koje vodi Tužiteljstvo BiH, zaključeno je u saopćenju.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak uputio je zahhtjev Srbiji za ustupanje krivičnog gonjenja te dostavio Sporazum o međusobnom izvršavanju odluka u krivičnim stvarima između ove dvije zemlje nadležnom sudu. Prema tom sporazumu, Ganić bi trebao biti izručen našoj zemlji.Ministarstvo pravde Srbije ubrzano radi na pripremi sveoubhvatne molbe Velikoj Britaniji za izručenje Ejupa Ganica, izjavila je ministrica Snežana Malović, uz napomenu da će taj dokument nadležnim organima Velike Britanije biti dostavljen u najkraćem mogućem roku. U slučaju Ejupa Ganića, procedura podnošenja molbe za izručenje je složenija i podrazumijeva i podnošenje odgovarajuće sudske dokumenatacije sa pratećim dokazim materijalom, objasnila je Snežana Malović, napominjući da su pravni sistemi Srbije i Velike Britanije različiti – kontinentalni i anglosaksonski. Prema njenim riječima, kompletnu obimnu dokumentaciju i prateće dokaze mora ovjeriti više srbijanskih i engleskih nadležnih organa.Ona kaže da je protiv Ganića u decembru 2008. pokrenuta istraga zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, izdavao naređenja za napade na objekte JNA. Na teret mu se stavljaju tri krivična djela – prije svih napad na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.Beogradski advokat Toma Fila, inače i savjetnik ministra policije Ivice Dačića, procjenjuje da će Ejup Ganić biti pušten iz pritvora. Oni koje mi tražimo, nikada neće biti uhapšeni, jer Interpol ne tretira kako treba prijave Srbije, kaže Fila. To smo probali sa Hašimom Tačijem, pa sa Agimom Čekuom, pa sa Rahimom Ademijem. I svako od njih je bio zaustavljen pa pušten, ocijenio je Fila. Ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić jučer je ponovo zadržan u londonskom aerodromu te je i izveden pred suca na saslušanje, uz prisustvo naše veleposlanice u Velikoj Britaniji Jadranke Negotić. Pritvor mu je određen nakon saslušanja pred sucem u Londonu, trajat će do 29. marta i može izaći uz jamčevinu od 200.000 funti.

Riječ je o potpuno novom zahtjevu za ekstradiciju koji je uputila Srbija Velikoj Britaniji, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka, nakon što su suspendirane ranije tjeralice.Ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak potvrdio je da je Ganić uhapšen na osnovu sasvim nove tjeralice koju je za njim raspisala Srbija i najavio da će Sudu u Velikoj Britaniji u što kraćem vremenskom roku poslati prijevod nedavno potpisanog Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima koji su potpisale naša zemlja i Srbija. Na temelju tog sporazuma, Ganić bi trebao biti prebačen u BiH.Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da hapšenje Ejupa Ganića ima političku pozadinu kojom se pokazuje siledžijski odnos Srbije prema BiH.Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da privođenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu na osnovu potjernice iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina nema pravnu pozadinu. S političkog aspekta, predsjednik SDA smatra da to također nije dobro, da je time Srbija nanijela štetu odnosima između dviju zemalja, jer je, suprotno postojećem sporazumu, aktivirala nekakav proces koji treba da se vodi u BiH. To će, također, doprinijeti pogoršanju unutrašnjih političkih odnosa u BiH, jer već postoje različiti komentari u vezi s tim hapšenjem, ocijenio je on.Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio je da je sav svoj politički kredibilitet i dobru volju uložio u razvoj odnosa BiH i Srbije, ali da ovakvo ponašanje vlasti Srbije ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa. On ocjenjuje da ovakve aktivnosti, nažalost, potvrđuju da u Srbiji još djeluju snage koje ne žele da dođe do nacionalnog pomirenja među zemljama i narodima Balkana, čime se nanosi ogromna šteta u kontekstu regionalne stabilnosti i napretka u procesu evroatlantskih integracija.   (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku