hamburger-icon

Kliker.info

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni’ autora Joze Džambe

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni’ autora Joze Džambe

30 Oktobra
15:14 2022

U srijedu, 26. listopada 2022. g. s početkom u 19 sati u prostorijama franjevačkog samostana Sv. Ante na Bistriku predstavljena je knjiga Joze Džambe pod naslovom “Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni”. Knjiga je prijevod s njemačkog jezika autorove doktorske disertacije koja je objavljena 1991. g. kao zahvala franjevcima koji su te godine proslavili 700. godišnjicu od dolaska u Bosnu. Prošlo je punih trideset godina da je ovo vrijedno djelo ugledalo svjetlo dana i na hrvatskom jeziku zahvaljujući zalaganju dr. fra Ivana Šarčevića.

Knjigu je objavio Provincijski povijesni institut “Bosne Srebrene”, a s njemačkog jezika preveo prof. Sulejman Bosto. Kompletan tekst prošao je kroz lektorske i korektorske ruke prof. dr. Emira Filipovića, dr. fra Stipe Kljajića i Darka Rubčića. Unatoč tome što se radi o prijevodu djela koje je nastalo prije tridesetak godina, knjiga je aktualizirana i uvažena su nova dostignuća i spoznaje kada je riječ o srednjovjekovnoj Bosni i specijalno franjevcima u tome vremenu zalaganjem prof. dr. Emira O. Filipovića s Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Predstavljači knjige bili su fra Marko Karamatić, ravnatelj Kulturno-povijesnog instituta i profesor povijesti na Franjevačkoj teologiji, Emir Filipović, profesor povijesti na filozofskom fakultetu u Sarajevu i fra Miro Jelečević, profesor sistematske teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. A na kraju o samom djelu govorio je i autor Jozo Džambo prisjećajući se trenutaka iz vremena pisanja svoje disertacije.

Nekoliko crtica iz autorova života: Jozo Džambo rođen je 9. prosinca 1949. g. u Matini kod Maglaja. Hrvatski i bosanskohercegovački je pjesnik, književni kritičar, esejist i prevoditelj. Nakon završene Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, studirao filozofiju i teologiju u Sarajevu i Eichstattu, zatim slavistiku, povijest jugoistočne Europe i tursku filologiju na sveučilištu u Bochumu (Njemačka). Magistrirao 1979., a doktorirao 1984. s temom: “Die Franziskaner im mittelalterlichen Bosnien” (Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni, disertacija nagrađena godišnjom nagradom Društva za jugoistočnu Europu u Münchenu). Radio kao znanstveni suradnik i asistent na Sveučilištu u Bochumu, u Bavarskom nacionalnom muzeju u Münchenu, na odsjeku za etnologiju Sveučilišta u Munchenu i na Sudost-Institut u Munchenu. Od 1992. znanstveni suradnik u Adalbert Stifter Verein, institutu za njemačko-češke kulturne veze. Od 1976. do 1987. urednik i stalni suradnik časopisa za tursku filologiju Materialia turcica, a od 1992. odgovorni urednik godišnjaka Stifter. Piše i objavljuje na hrvatskom i njemačkom jeziku u prvome redu studije, priloge i recenzije iz uže struke: povijesti, književne i kulturne povijesti, ali i književne radove i prijevode. Prevodi poeziju, prozu i znanstvene radove s njemačkog, makedonskog i bugarskog jezika. Od 1972. neprekidno živi i radi u Njemačkoj. 2018. godine mu je akon višegodišnjeg predanog i temeljitog rada iz tiska izašla knjiga Bitka za Žepče 7. kolovoza 1878. prema austrijskim i njemačkim izvorima.

(Bosnasrebrena.ba )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku