hamburger-icon

Kliker.info

U Istočnom Sarajevu završen defile kojim se obilježava neustavni 9. januar

U Istočnom Sarajevu završen defile kojim se obilježava neustavni 9. januar

09 Januara
15:31 2023

U Istočnom Sarajevu defileom obilježen je neustavni 9. januar kao dan bosanskohercegovačkog entiteta Republka Srpska.

Raportom komandanta Počasne jedinice Vitomir Petričević dočekao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Istočnom Sarajevu, gdje je

Božićnim pozdravom “Mir Božji, Hristos se rodi” i “Pomoz` Bog junaci”, Dodik je pozdravio mnogobrojne prisutne, a nakon toga i odbrio početak defilea.

Na defileu je  učestvovalo 2.500 pripadnika MUP-a RS-a u devet ešalona.

 Cikotić pisao komadantu EUFOR-a

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavit će izvršavati svoje zadatke u skladu s mandatom koji mu je dat, a politika EUFOR-a je da ne komentara operativna pitanja u zemlji, javlja Fena.

Pitanje se odnosilo na to planira li EUFOR poduzeti mjere i radnje kojima bi se garantirali sigurnost građana Bosne i Hercegovine u vezi sa situacijom u Sarajevu u kontekstu najava održavanja događaja povodom obilježavanja neustavnog dana Republike Srpske – 9. januara.

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

Cikotić je informirao komandanta Wesselyja da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području entiteta Republike Srpske.

Također, podsjetio je i na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom da Ustavni sud BiH obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Imajući u vidu moguće prijetnje miru u sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, ministar Cikotić je izrazio očekivanje da će EUFOR poduzeti adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH.

Oglasila se ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja priznanja Vladimiru Putinu i obilježavanja nelegalnog 9. januara Dana RS-a.

“Odluka Milorad Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo neizazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu”, navodi se u saopćenju.

Iz ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka.

“Također, odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno”, poručuju iz ambasade.

Dodikovo priznanje Putinu

Dodik je u nedjelju u povodu 9. januara kojeg u RS-u obilježavaju kao dan tog entiteta dodijelio pedesetak različitih odličja osobama i institucijama a prvi na popisu bio je ruski predsjednik Vladimir Putin suočen s općom izolacijom na Zapada zbog agresije na Ukrajinu, prenijela je Hina.

“Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma”, kazao je Dodik u Banjoj Luci pojašnjavajući svoju odluku da ruskom predsjedniku dodijeli odličje pod nazivom “orden RS na ogrlici”.

Najavio je kako će odličje Putinu dati naknadno, odnosno kada se njih dvojica ponovo sastanu.

Negacija svih vrijednosti na kojima počiva BiH

Obilježavanje Dana RS-a 9. januara antiustavan je čin kojem je cilj negacija svih vrijednosti na kojima počiva Bosna i Hercegovina kako onih propisanih ZAVNOBiH-om, tako i onih propisanih u Daytonu.

U prvom redu radi se o pokušaju negiranja činjenice da je BiH država svih njenih naroda i građana koji moraju biti ravnopravni na svakom njenom pedlju, navodi se u saopćenju Naše stranke, javlja Fena.

U saopćenju se ističe da insistiranje na 9. januaru isključuje Bošnjake, Hrvate i Ostale iz ustavnopravnog poretka Republike Srpske jer slavi dan kad je, također neustavno, proglašena Republika srpskog naroda u BiH, što je bio direktan poziv na rat i početak agresije.

“Podsjećamo, Republika Srpska u Daytonu nije određena kao entitet jednog naroda, već svih građana i građanki koji u njoj žive. Svaki pokušaj njene etničke monopolizacije prijetnja je novim nasiljem. Pozivamo sve građanke i građane da odbace obilježavanje ovog datuma i da se zalažu za promovisanje vrijednosti tolerancije, jednakosti i mira u našoj zemlji. Svima onima koji unatoč odluci Suda BiH i Venecijanske komisije nastavljaju insistirati na ovom datumu kao zvaničnom entitetskom prazniku mora se pozabaviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine”, saopćila je Naša stranka.

Etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata

Odluka Milorada Dodika da u jeku ruske agresije na Ukrajinu odlikuje Vladimira Putina mnogo govori o karakteru praznika povodom kojeg je odlikovanje dodijeljeno, a naročito o karakteru vlasti koju Dodik predvodi, ocijenio je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Po njegovim riječima, slavljenjem datuma na koji je započeto etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici, a zatim odlikovanjem čovjeka koji već godinu dana vodi brutalnu agresiju na Ukrajinu, Dodik i vlast koju on reprezentuje su zacementirali svoje mjesto na mračnoj strani historije.

“Proslava datuma koji je bio uvertira za genocid i ostale ratne zločine i današnje odlikovanje Putina jasna su poruka da Dodik nema namjeru odustati od destruktivne i po mir opasne politike koja koči Bosnu i Hercegovinu i destabilizira situaciju u državi i regionu. Ignorisanje ili neadekvatno reagovanje na takvu politiku od strane Zapada, ili čak potpuno amnestiranje od strane dijela probosanskih snaga i to samo kako bi došli do pozicija u vlasti, očigledno nije odnos koji će spriječiti i zaustaviti Dodika već će mu otvoriti prostor za ostvarivanje zacrtanih ciljev”, smatra Softić.

Genocid u Srebrenici

Vlasti RS proslavljaju 9. janaura kao dan tog entiteta unatoč presudama Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje tog datuma proglasio neustavnim jer se time diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Deveti januar 1992. godine dio zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano je proglasio “republiku srpskog naroda u BiH” pokušavajući dio teritorija te zemlje održati povezan sa Srbijom odnosno spriječiti osamostaljenje BiH.

Ovaj datum označio je početak rata u BiH i masovnih progona Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada entitet RS.

Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine u UN-ovoj zaštićenoj zoni na istoku Bosne, a taj ratni zločin je pred Međunarodnim sudom u Hagu presuđen kao genocid, prvi na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Za zločine i genocid u Srebrenici dosad je osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među ključnim presudama za genocid u Srebrenici jest ona kojom je osuđen komadant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Sarajevska vijećnica, simbol opsade Sarajeva

Gradska vijećnica, kao jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, zapaljena je u noći sa 25. na 26. august 1992. godine, na samom početku opsade Sarajeva.

Nakon rata 1992.1995. obnovljena je i ponovo otvorena 2014. godine.

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana.

Opsada je trajala 1.425 dana – najduže u modernoj historiji.

U noći sa 25. na 26. augusta 1992. godine zapaljena je s agresorskih položaja u okolini opkoljenog Sarajeva, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH.

Njena poslijeratna obnova trajala je 18 godina, da bi se ovaj svjetski simbol susreta civilizacija vinuo iz pepela, prkosno uspravio, u svom autentičnom raskošnom izdanju.

Prema Udruženju roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

Neka od djece su ubijena snajperskim hicima, dok su se igrala u dvorištu ili na putu od kuće do škole ili natrag.

Grad Sarajevo je tokom opsade svakodnevno bio izložen snajperskoj paljbi i granatiranju – na početku Jugoslavenske narodne armije, a zatim Vojske Republike Srpske.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku