hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo na potezu : Milorad Dodik na čelu zločinačke organizacije

Tužilaštvo na potezu : Milorad Dodik na čelu zločinačke organizacije

20 Februara
06:26 2009

 

 

 

 

Dio velike istrage koju državna Agencija za istrage i zaštitu SIPA već mjesecima vodi, jučer je okončan. SIPA je poslije podne zvanično saopštila da je Tužilaštvu BiH  podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, nekoliko ministara iz Vlade RS i, kako je rečeno u saopćenju, nekoliko osoba iz kriminalnog miljea. Oni su osumnjičeni da su nanijeli štetu budžetima BiH i Republike Srpske u iznosu od 145 miliona maraka.Tokom istrage u vezi s nekim građevinskim objektima u Republici Srpskoj, SIPA je utvrdila da su Vlada RS i određene institucije iz tog entiteta počinili nezakonite radnje. Krivična prijava podnesena je protiv ukupno 11 osoba koje su osumnjičene za udruživanje u zločinačku organizaciju s Dodikom na čelu. Njima se na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca i zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja. Prema našim informacijama, radi se o finansijskim malverzacijama tokom izgradnje zgrade Vlade RS u Banjaluci. Radi se o veleljepnom objektu koji je poreske obveznike koštao nekoliko stotina miliona maraka. U cijeli posao Dodik je uključio firmu „Integral – Inžinjering“ iz Laktaša čiji je vlasnik njegov prijatelj Slobodan Stanković. Poznato je da su SIPA i OHR svojevremeno tražila od Vlade RS dokumentaciju o tom projektu, ali je nije dobila. Nisu pomogle ni intervencije međunarodne zajednice da bi Dodik i Vlada RS zbog toga tužili sudu v.d. visokog predstavnika Rafija Gregorijana, glavnog državnog tužioca Milorada Barašina i grupu stranih sudija iz Suda BiH. Dodik je optužio i Tužilaštvo BiH i Sud BiH da su neodgovorni i pristrasni i da rade po političkim nalozima.Kako „San“ saznaje, SIPA vodi istrage o još nekim poslovima Milorada Dodika čija se vrijednost mjeri stotinama miliona eura. Naime, izvori našeg lista kažu da se radi o ukupnoj cifri od oko 430 miliona maraka i da se pokušava ući u trag tom novcu.

Hoće li Tužilaštvo BiH podleći pritiscima

Sada su na potezu glavni državni tužilac Milorad Barašin i Tužilaštvo BiH da potvrde ili odbace krivičnu prijavu.Sinoć smo nezvanično saznali da su već počeli žestoki pritisci na tužioca Barašina i Tužilaštvo da odbaci krivičnu prijavu uz objašnjenje da „iza nje ne stoje niti su u njenoj izradi učestvovali srpski kadrovi“.

SDP: Kriminal se ne smije sakriti iza institucija i naroda

Nijedna politička stranka u BiH nije jučer reagirala na podnošenje krivične prijave protiv Dodika, osim SDP-a koji je saopćio da tek postaju jasni znaci nervoze i agresivnosti koju Dodik posljednjih dana ispoljava. SDP ističe da niko nikada iz Vlade RS nije odgovorio na pitanja zašto je kilometar autoputa u RS duplo skuplji nego bilo gdje drugo u Evropi, zašto je zgrada Vlade RS plaćena pet puta više nego je planirano i zašto su svi veći objekti u RS građeni mimo tendera i zakona o javnim nabavkama.- SDP još jednom poziva međunarodnu zajednicu, Tužilaštvo i Sud naše zemlje da u okviru svog mandata i nadležnosti učine sve da ovaj slučaj što prije dobije svoj sudski epilog bez političkih i bilo kojih drugih vaninstitucionalnih pritisaka izvan pravosudnog sistema. Ovo mora biti proces kojim će se doći do istine i suditi isključivo pojedincima, a ne institucijama i narodu iza kojih se svaki kriminal u ovoj zemlji nastoji sakriti. Svi oni koji raspolažu i upravljaju parama poreskih obveznika moraju odgovarati za sva svoja (ne)djela – stav je SDP-a.    (kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku