hamburger-icon

Kliker.info

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jašarevića, Fojnice i Ahmetspahića

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jašarevića, Fojnice i Ahmetspahića

23 Aprila
12:59 2012

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv triju osoba koje se terete za pripremu i izvršenje teorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, koji je počinjen 28. oktobra 2011. godine.Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mevlida Jašarevića (1988.) koji je rođen u Novom Pazaru, Srbija, državljanina R Srbije, Emraha Fojnice (1991.), rođenog u Zenici, nastanjenog u Gornjoj Maoči, državljanina BiH i Muniba Ahmetspahića (1990.) iz Zenice, državljanina BiH.

Svi optuženi su u pritvoru i terete da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe, koja je organizirana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utječu na promjenu položaja navedenih zajednica.Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od organa vlasti, zahtijevanjem da NATO-snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD-a i Njemačke te zastrašivanjem stanovništva i destabiliziranjem osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti, kao i pripremanjem i vršenjem radnji koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih KZ-om BiH.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe tokom 2011. godine odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, izvrše teroristički čin u smislu člana 201. KZBiH.Optuženi su sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.U optužnici se navodi, da je optuženi Mevlid Jašarević 28. oktobra 2011. godine, nakon što je snimio DVD-poruku u kojoj objašnjava svoje razloge za ovakav teroristički čin, te se oprostio sa svojom obitelji, izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD-a u BiH, pri čemu je, pucajući iz automatske puške u razdoblju od 50 minuta, ispalio sigurno 105 metaka iz automatskog naoružanja na zgradu Ambasade, te tom prilikom pucao i na prostorije gdje se nalaze policijski djelatnici Agencije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koji osiguravaju navedeni objekt.

U toku ovog napada, optuženi Jašarević je glasno izgovarao prijetnje službenicima Ambasade i građanima koji su se zatekli u blizini mjesta događaja.U djelovanju vatrenim oružjem teško je povrijeđen policijski djelatnik koji je osiguravao zgradu Ambasade, načinjena je velika materijalna šteta na zgradi Ambasade, a navedeni događaj izazvao je ozbiljno narušavanje sigurnosne situacije i osjećaj ugroženosti građana i predstavnika diplomatskog kora u BiH, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj Bosne i Hercegovine, čime je svim građanima Bosne i Hercegovine nanesena šteta.Optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić terete se da su nakon izvršene pripreme u kojoj su sudjelovali kao i terorističkog napada na području Gornje Maoče, zajedno s drugim njima poznatim osobama, vršili uklanjanje tragova, uklanjanje DVD- oporuke, uništavanje i sklanjanje oružja i vojne opreme koja je nabavljena radi terorističkog čina, koja je nakon toga, tokom dalje istrage pronađena.

Optuženi Jašarević tereti se da je kao član terorističke grupe počinio teroristički čin radi ozbiljnog zastraživanja stanovništva ili prisiljavanja vlade druge zemlje da što izvrši ili ne izvrši, napadom na život osobe koji može prouzrokovati njezinu smrt, nanio veliku štetu Ambasadi SAD-a u Sarajevu, čime je počinio kazneno djelo -organiziranje terorističke grupe iz člana 202 d., stava 2. KZBiH u vezi s kaznenim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5 tačke a. i d. KZBiH.Optuženi Fojnica i Ahmetspahić terete se da su kao članovi terorističke grupe nabavili sredstva te poduzeli druge radnje kojima su stvorili uvjete za izvršenje kaznenog djela terorizma, te počinili kazneno djelo – organiziranje terorističke grupe iz člana 202 d. stav 2. KZ BiH u vezi s kaznenim djelom – terorizam iz člana 201. stava 4 . KZBiH.Prilikom istrage u ovom predmetu, ostvarena je suradnja između svih policijskih i sigurnosnih agencija koje djeluju u BiH, kao i suradnja s policijskim agencijama susjednih zemalja te policijskim djelatnicima Federalnog istražnog biroa (FBI) iz SAD-a.Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je državno tužiteljstvo.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku