hamburger-icon

Kliker.info

Tužba protiv Srbije uzburkala strasti : Dodik pozvao srpske stranke da napuste institucije BiH

Tužba protiv Srbije uzburkala strasti : Dodik pozvao srpske stranke da napuste institucije BiH

Februar 09
15:37 2017

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik pozvao je sve srpske stranke u Bosni i Hercegovini koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića da bez odlaganja napuste institucije Bosne i Hercegovine, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne trebaju čekati da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju “nelegitimne” tužbe protiv Srbije, prenosi Tanjug.

Revizija neprihvatljiva

“Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD-a. Mislim da oklijevanje stranaka tzv. Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu”, rekao je Dodik.

Ocijenio je da je revizija presude protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

“BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne vjerujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih ‘novih’ dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsjedništva je jak dokaz da oni kojima su ‘usta puna’ BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju istjerivanja svih nemuslimana iz BiH”, istakao je Dodik.

Reakcija SDA

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćeno je da je “zaprepaštena” žestinom reakcije stranaka koje dolaze iz entiteta Republika Srpska na samu najavu podnošenja zahtjeva za reviziju, prenose bh. mediji.

Posebno iznenađuje agresivnost tih reakcija prema SDA i njenom predsjedniku, saopćeno je iz te stranke.

“Pitanje revizije presude nije stvar jedne političke stranke ni jednog lidera: to je pitanje istine o onome što se dešavalo u BiH u periodu 1992-1995. Pitanje revizije presude je pitanje historijske istine i pravde i niko nema pravo, ukoliko se ispune uvjeti za njeno podnošenje, da od toga odustane. Stoga pozivamo sve političke stranke u BiH i regionu da situaciju sagledaju objektivno i da svoje reakcije zadrže u okvirima razumnog i zakonitog djelovanja. U tom slučaju revizija presude ne može i neće poremetiti odnose u BiH niti u regionu. SDA smatra da se dobri odnosi ne mogu graditi guranjem istine pod tepih već utvrđivanjem činjenica i odgovornosti”, saopćila je SDA.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *